Nukleärt

Iran röjer upp kärnanläggning

Satellitbilder visar nya aktiviteter vid en iransk militäranläggning, vilka tyder på att den islamiska staten håller på att sanera den byggnad som Internationella atomenergiorganets inspektörer vill inspektera.

FN:s Internationella atomenergiorganet (IAEA) misstänker att Iran genomför atomforskning vid militärbasen Parchin.

Iran har avfärdat anklagelserna men har ännu inte gett organet tillstånd till att besöka anläggningen, trots upprepade förfrågningar.

IAEA chefen Yukiya Amano sade förra veckan att IAEA nyligen hade uppmärksammat några ”aktiviteter” på denna plats. Han gav inga detaljer, men västerländska diplomater misstänker att Iran håller på att röja upp platsen inför eventuellt kommande inspektioner. Teheran förnekar detta.

Institutet för vetenskap och internationell säkerhet (ISIS), en Washingtonbaserad tankesmedja, säger att det har fått kommersiella satellitbilder från den 9:e april, vilka stöder IAEA:s oro.

”De nya aktiviteterna ses i satellitbilder utanför en byggnad som misstänks innehålla en explosionskammare som används för att utföra kärnvapenrelaterade experiment”.

”Bilder visar synliga objekt på utsidan av byggnaden som skulle kunna förknippas med en avlägsnande av utrustning från byggnaden.

Tidigare satellitbilder från de senaste månaderna visade inte någon liknande verksamhet vid byggnaden, vilket tyder på att det inte är en vanlig företeelse.

En IAEA rapport i slutet av förra året avslöjade att Iran hade byggt en stor innesluten kammare vid Parchin för att genomföra högexplosiva tester som IAEA ansåg vara ”starka indikatorer på möjligt kärnvapenutveckling”.

En högt uppsatt amerikansk tjänsteman sade på tisdagen att Iran måste samarbeta med IAEA:s inspektioner och ge de tillgång till relevanta anläggningar, personal och dokument.

”Iran fortsätter att försena och försvåra denna process”, sade Thomas Countryman, biträdande sekreterare för internationell säkerhet och icke-spridning, på ett möte i Wien.