Nukleärt

Nytt atommöte med Iran i maj i Bagdad

Nytt möte i maj blev  resultatet när hög uppsatta diplomater från ”P5+1”-gruppen – Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA – mötte på lördagen Iran i Istanbul för att diskutera landets omtvistade atomprogram.

Iran och de övriga samtalsparterna kom överens om att hålla nya möten i Bagdad den 23 maj, rapporterar Reuters. Beskedet kom från EU:s utrikeschef Catherine Ashton, efter det första mötet med Iran på över ett år. Iran har under flera år förnekat planer på tillverkning av kärnvapen och hävdat att landets atomprogram är fredligt, något en stor del av omvärlden misstror.

EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton sade att det hade varit ”konstruktiva och användbara” samtal i Istanbul med Irans chefsförhandlare Saeed Jalili på lördagen, men varnade att mötet i Irak den 23 maj måste ”ta oss framåt på ett mycket konkret sätt”.

Vad hände i lördags ”kan inte kallas för ett genombrott. Om det finns ett genombrott, skulle det komma vid nästa möte,” sade Bruno Tertrais, forskare vid Stiftelsen för Strategisk Forskning i Paris till AFP.

”Iran måste göra brådskande och konkreta gester för att skapa förtroende”, sade Frankrikes utrikesminister Alain Juppé i ett uttalande i Paris.

Vita huset hyllade den ”positiva attityden” från Iran och världsmakterna på lördag, men vice nationella säkerhetsrådgivare Ben Rhodes upprepade Washingtons uppmaning till Teheran att ta ”konkreta åtgärder”.

Said Jalili, Irans medlare vid samtalen, sade att mötet resulterat i framsteg