Nukleärt

Iran ökar kärntekniskarbete, IAEA uttrycker ”seriös oro”

Iran har tredubblat sin månatliga produktion av höghaltig anrikat uran samtidigt som FN:s atomenergiorgan (IAEA) hyser ”seriös oro” över eventuella militära dimensioner i Teherans kärntekniska verksamhet, säger IAEA:s chef på måndagen enligt Reuters rapportering från Wien.

USA:s president Barack Obama försäkrade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Washington ”står bakom Israel” och sade att USA inte kommer låta Iran få kärnvapen medan chefen för FN:s atomenergiorgan, Yukiya Amano, upprepade sin oro över Teherans kärntekniska program under ett IAEA-möte i Wien.

Amano berättade under en presskonferens vid IAEA:s högkvarter i Wien att det fanns tecken på ospecificerade ”verksamheter” vid en iransk militäranläggning, vilket hans inspektörer vill besöka som en del av en undersökning bland farhågor om att Iran försöker sträva efter kärnvapenkapacitet.

Hans anmärkningar bekräftar kommentarer från IAEA:s diplomater till Reuters i förra veckan där en av dem sa ”vi har hört om eventuell sanering” av Parchin-anläggningen som han kallade ”mycket oroväckande” och ett tecken på att Iran försöker fördröja tillträdde medan den göra sig av med bevis som pekar på misstänkta aktiviteter, rapporterar Reuters på måndagen.

Vid två besök av IAEA:s inspektörer till Tehran i januari och februari vägrade iranska tjänstemän att tillmötesgå IAEA:s krav på att få tillträde till Parchin-anläggningen. Ett krav som är centralt i IAEA:s undersökning i syfte att avfärda eventuella militära ändamål för landets kärntekniska program.

”Vi har några indikationer på att verksamheter pågår vid Parchin-anläggningen. Det gör att vi anser att åka dit förr är bättre än senare”, berättade Amano för reportrar, utan att ge ytterligare detaljer.

USA och dess västliga allierade söker stöd hos Ryssland och Kina för att tillrättavisa Iran för landets misslyckande att tillfredsställa IAEA:s växande oro, under det veckolånga IAEA-styrelsemötet som började på måndagen.

Israel har hotat Iran med förebyggande attacker för att stoppa landet från att få bomben, en hökaktig  inställning som USA:s president Obama har försökt hålla tillbaka för att ge tid åt sanktioner och diplomatiska insatser.

Iranska regimen förnekar att det strävar efter kärnvapenkapacitet. Skeptiker menar att landet samordnar arbetet med att bearbeta uran med tester av högexplosiva sprängämnen och modernisering av en ballistisk missilspets som rymmer en kärnstridsspets.

Iranska regimens vägran att stoppa känsligt kärntekniskarbete som kan ha både civila och militära tillämpningar har medfört allt hårdare sanktioner från FN, USA och EU där de två senare riktar sina sanktioner mot Irans viktiga oljeexpert.