Nukleärt

Bildt: Irans erbjudande om kärntekniska samtal ”tillfredsställande”

Utrikesministern Carl Bildt säger att EU-samtal om Irans kärntekniska program kan komma igång inom kort och berättar inför utrikesminitermötet idag i Bryssel att ”nu är det en fråga om timing”, rapporterar Jerusalem Post på sin hemsida, måndagen den 27 februari.

Irans erbjudande om förhandlingar är ”i stort sett tillfredsställande” och samtalen med världsmakterna om landets kärntekniska program kan komma att börja snart, säger utrikesministern Carl Bildt på måndagen.

Iranska regimen meddelade tidigare denna månad att man är redo att återuppta samtalen med världsmakterna som strandat sedan januari förra året samtidigt som den står inför hårdare sanktioner som skulle kunna lamslå diktatorns oljeexport.

Men de sex stormakterna som presenteras av EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, har ännu inte svara på erbjudandet från iranska regimen som var ett svar på ett tidigare brev från Catherine Ashton.

”Vi hade ett brev från iranierna som var i stort sett tillfredsställande”, sade Bildt till reportrar i Bryssel inför ett möte med EU:s utrikesministrar. ”Nu är det en fråga om tidpunkten för dessa speciella samtal … Jag vet inte, men jag tror inte att det kommer att dröja länge till”.

En taleskvinna för Ashton sade på lördagen att överläggningar mellan europeiska regeringar och Kina, Ryssland och USA fortfarande pågick i syfte att avgöra om hur man ska ställa sig till Irans inställning och om man ska engagera sig i nya samtal med Iran.

En högt uppsatta delegation från internationella atomenergiorganet, IAEA, besökte Tehran vid två tillfällen förra månaden för att lösa de utestående frågorna kring landets kärnteknikprogram.

Besöken visade sig dock fruktlösa då iranska regimen stoppade delegationen från att besöka misstänkta kärnanläggningar och intervjua forskare.

Efter besöken kunde inspektörerna från IAEA bara konstatera att förhandlingarna med regimen i Teheran hade misslyckats. IAEA-chefen, Yukiya Amano, uttryckte besvikelse över att inspektörerna inte fick besöka misstänkta anläggningar.

EU och USA sade att oron över Irans kärntekniska verksamhet har ökat sedan en ny rapport från IAEA förra veckan slog fast att Teheran har kraftigt ökat sin satsning inom det kontroversiella urananrikningsprogrammet.

Iranska regimen påstår ständigt att det behöver kärnkraft för att uppfylla landets elbehov, men världsmakter är rädd för att programmet är ett täckmantel för att tillverka kärnvapen.

Världsmakterna vill ha försäkringar om att regimen i Tehran är villig att direkt besvara farhågor kring dess kärntekniska program innan förhandlingar de återupptar förhandlingar. Detta är något iranska regimen vägrat under de tidigare, sporadiska samtalsrundorna med världmakterna.