Nukleärt

Iran trotsade IAEA, samtal misslyckades

Inspektörerna från FN:s atomenergiorgan IAEA:s avslutade sitt senaste besök i Iran och konstaterade att förhandlingar om Teherans misstänkta hemliga kärnvapenforskning har misslyckats.

IAEA-chefen, Yukiya Amano, uttryckte besvikelse över att inspektörerna inte heller denna gång fått besöka anläggningen där iranska regimen misstänks försöka utveckla kärnvapen.

Det var IAEA:s andra besök i Iran på mindre än en månad och andra gången som Teheran vägrar låta inspektörerna besök anläggningen i Parchin.

”Det vi hör nu efter besöket var ganska förväntat trots en del i väst fortfarande hyser förhoppningar om någon form av mirakel från ovan. Prästerskapet har satt detta i system och synar västvärldens svaghet, nämligen den naiva övertron på att regimen kan tvingas till att ge upp sitt kärnvapenprogram, säger Mojtaba Ghotbi vice ordförande för FFFI.

Efter en rapport från atomenergiorganet i november där IAEA uttrycker ”stark oro” för att iranska regimen har försökt eller fortfarande försöker skaffa kärnvapen, har tonläget från USA, FN och EU skärpts och nya sanktioner införts.

Det hade funnits förhoppningar om att besöket skulle kunna bana väg för återupptagna förhandlingar mellan Iran och USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Samtalen avbröts för 13 månader sedan. I stället kommer IAEA:s nedslående besked snarare att anstränga de redan hårt spända relationerna mellan Iran och västmakterna.

Spekulationerna om att Israel planerar militära attacker mot mål i Iran växer också.

Iran avvisar anklagelserna från västmakterna och hävdar att dess kärnteknikprogram bara har fredliga syften.