Nukleärt, Nyheter

Iran kan ha bränsle för atombomb innan augusti

Iran kan ha tillräckligt med kärnvapenuran för en atombomb med 15ooo ton sprängkraft i slutet av augusti, ungefär samtidigt som det amerikanska presidentvalskampanjen blir som intensivast, enligt en ny rapport.

Rapporten, som är resultatet av ett forskningsprojekt om kritiska hot som utförts av Washington-baserade American Enterprise Institute, understryker att dess slutsatser bedömer bara ”tekniskt genombarhet” och inte motivet bakom Irans avancerade kärnvapenprogram.

Iran skulle behöva 85 kilo, 20-procentig låganrikat uran för att kunna ta fram 15 kilo 90-procentig höganrikat uran, nödvändigt för att kunna tillverka en atombomb, säger Maseh Zarif, projektledare vid American Enterprise Institutet.

Iran kan ha den nödvändiga mängden 20 procentig låganrikat uran som produceras på två kända anläggningar, Natanz och Fordow, senast i juni månad. Det skulle sedan ta ytterligare minst 10 veckor för att anrika denna mängd till 15 kg höganrikat uran som krävs för en atombomb, säger Zarif.

Iran insisterar på att dess urananrikning program syftar till att producera bränsle och material för civil användning och medicinsk forskning. Men Internationella atomenergiorganet (IAEA) och västmakterna, inklusive USA, misstänker att  den senaste  accelerationen inom landets urananrikning program till ca 20 procentig renhet visar Teherans strävan att ”komma ut” som en kärnvapenmakt.

Läs Rapporten i pdf-format..