Nukleärt, Nyheter

IAEA-delegation anlänt till Iran

En delegation från IAEA anlände till Iran på söndagen på ett uppdrag att skaffa större klarhet om Irans kärnprogram, och uppmanade den islamiska staten till dialog.

Internationella atomenergiorganet chefinspektör, Herman Nackaerts, sade att samtalen var efterlängtad innan han lämnade Wiens flygplats.

”Vi försöker lösa alla återstående frågor med Iran”, sade han.

”Vi hoppas i synnerhet att Iran samarbeta med oss ​​om den möjliga militära dimensioner av Irans kärnprogram. Vi ser framemot att inleda en dialog, en dialog som var eftyerlängtat sedan mycket länge.”

EU-ländernas beslut att införa ett oljeembargo mot Iran från den 1 juli 2012 har slagit hårt mot landets ekonomi. Samtidigt som IAEA:s inspektörer anlände till Teheran rapporterade den iranska nyhetsbyrån Irna att Teheran inom kort kommer att kontakta EU för att diskutera datum och plats för nya samtal om Irans kärnteknikprogram.

De senaste samtalen mellan EU och Iran hölls i Istanbul för ett år sedan och ledde inte till något resultat.

Senare under dagen väntas Irans parlament diskutera ett förslag om att stoppa oljeexporten till EU inom några dagar. Genom att strypa tillförseln redan nu vill Iran föregripa EU:s oljesanktioner som träder i kraft den 1 juli.