Nukleärt

IAEA uppmanar Iran att samarbeta

Iran uppmanas att samarbeta med ett team från Internationella atomenergiorganet, IAEA, som förväntas besöka landet i nästa vecka, säger en direktör enligt en specialreportage av amerikanska nyhetsbyrån, United Press International (UPI), från Wien på tisdagen.

Ett team från IAEA väntas resa runt Iran med start på söndagen enligt tidigare uppgifter i internationell media. IAEA:s generaldirektör, Yukiya Amano, sade att syftet med besöket vara att lösa vad han beskrev som, ”utstående sakfrågor”.

”Gruppen kommer till Iran i en konstruktiv anda och vi litar på att Iran kommer att arbeta med oss i samma anda”, tillade han.

IAEA skrev i sin senaste rapport från förra året att det har funnit att det finns militära aspekter inom vissa delar av Irans kontroversiella kärntekniska program. Teheran bestrider dessa uttalanden och hävdar att programmet är fredligt.

EU:s utrikesministrar beslutade igår att införa  ett embargo mot iransk olja och oljeprodukter. Storbritanniens premiärminister, David Cameron, Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, och Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, sa i ett gemensamt uttalande att de skickar ett kraftfullt budskap till den iranska regeringen.

”Vi kommer inte att acceptera att Iran skaffar kärnvapen”, tillade dem i det gemensamma uttalandet och skrev vidare ”Iran har hittills inte visat någon hänsyn gentemot sina internationella åtaganden och håller redan på att sprida och hota med  våld runtom i sin region”.

Brittiske försvarsministern Philip Hammond sade att skickandet av ett stridsfartyg till Hormuzsundet under helgen sände en ”tydlig signal” till iranierna, rapporterar BBC på måndagen.