Nyheter

Iransk lagstiftare: Obama föreslår direktsamtal med Iran

President Obama har uppmanat till direkta samtal med Iran i ett hemligt brev till den islamiska republikens högste ledare som också varnade Teheran mot att stänga strategiska Hormuzsundet, sade en konservativ iransk lagstiftare på onsdagen.

Iran har hotat att stänga vattenvägen för cirka en femtedel av det globala oljeflödet på grund av nya USA-sanktioner över dess nukleära program.

Den Konservativa lagstiftaren Ali Motahari avslöjade innehållet i brevet dagar efter att Obama-administrationen sade att det har varnat Iran genom offentliga och privata kanaler för varje handling som hotar flödet av olja från Persiska viken.

”I brevet uppmanar Obama för direkta samtal med Iran”, skriver den halvofficiella nyhetsbyrån Fars som citerade Motahari på onsdagen. ”I brevet sägs också att stängning av Hormuzsundet är (Washingtons) röda linjen.”

”Den första delen av brevet innehåller hot och den andra delen innehåller ett erbjudande för dialog”, tillade han.

Irans UD talesman Ramin Mehmanparast bekräftade att Teheran fått brevet och övervägde ett möjligt svar.

Vita huset hade ingen omedelbar kommentar tidigare på onsdagen. Nationella säkerhetsrådet talesman Tommy Vietor hänvisade på administrationens ansträngningar och varning som uppenbarades i fredags, men bestrider dock påståendena från Iran om att USA har förslagit direkta bilaterala samtal.