Ekonomi

Prästerskapet: EU:s oljeembargo ett ekonomiskt självmord för Europa

Prästerskapets representant i  OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries), Mohammad Ali Khatibi, säger att ett europeiskt embargo mot iranska olja skulle vara ett ”ekonomiskt självmord” för Europa, rapporterar Associated Press (AP) från Teheran på tisdagen.

Den halvofficiella nyhetsbyrån, Mehr, under insyn av prästerskapets underrättelseministerium citerar Khatibi, på tisdagen med att säga ”varje form av sanktioner mot Irans export av råolja kommer att leda till en ”djupare kris” i Europa”.

Prästerskapets regering varnar dessutom EU för att agera som USA:s klient. Talespersonen för prästerskapets utrikesdepartement, Ramin Mehmanparast, beskrev EU som en av USA:s största konkurrenter och varnade unionen för konsekvenserna av att agera som en klient för Washington, rapportera prästerskapets engelskspråkiga tv-kanal, Press TV på sin nästupplaga.

USA försöker slå ut sina rivaler, sade Mehmanparast till reportrar under en veckolig presskonferens i Teheran på tisdagen.

EU-länderna köper omkring 500.000 fat iransk olja per dag vilket gör EU till en av de största marknaderna för Irans oljeexport.

Sedan en tid sedan överväger EU att införa sanktioner mot köp av iransk olja vilket utgör mer än 80 procent av Teherans utländska intäkter. USA har redan infört nya sanktioner riktade mot prästerskapets centralbank som i förlängingen begränsar raffinaderiernas förmåga att köpa och betala för iransk råolja.

EU:s nya sanktioner är kopplade till prästerskapets omtvistade kärnenergiprogram, som USA och dess allierade misstänker syftar till att utveckla kärnvapen. Iran förnekar dock anklagelserna kategoriskt.

Prästerskapet utspel kommer sedan Storbritanniens utrikesminister, William Hague, sade till Reuters i söndags att han var säker på att EU kommer att införa långtgående sanktioner mot Irans oljeindustri och möjligen andra sektorer vid ett EU-möte nästa vecka.

”Vi bör inte skrämmas från ytterligare sanktioner genom skrävlande eller uttalanden från Iran. Detta är en allt farligare situation att Iran håller på att utveckla ett militärt kärnvapenprogram”, berättade Haag för brittiska nyhetskanalen, Sky News.

Han tillade, ”jag är övertygad om att vi kommer att anta ytterst betydande extra åtgärder mot Iran vid Europeiska rådet för utrikesfrågor den 23 januari, som omfattar oljesektorn och eventuellt andra sektorer”.

Prästerkapet gick ut på tisdagen och varnade Saudiarabien att ompröva sitt löfte om att kompensera eventuella brister i iranska oljeexporten till följd av nya sanktioner.

Regimens utrikesminister, Ali Akbar Salehi, utfärdade varningen under en intervju med prästerskapets arabiskspråkiga tv-kanal, TV-Al-Alam, och sade att Riyadhs löfte om att kliva in på marknaden är ovänlig.
”Vi uppmanar saudiska statstjänstemän att ytterligare reflektera och tänka” över sitt erbjudande om att kompensera bortfallen från iransk oljeexport, sade Salehi enligt AFP:s rapporter på tisdagen.

Salehi gick till angrepp mot de senaste kommentarerna från Saudiarabiens oljeminister, Ali al-Naimi, och sade att den saudiska oljeproduktionen skulle kunna ökas till omkring 2,6 miljoner fat per dag, vilket motsvarar dagens oljeexport från Iran.

Salehi tillade att världen inte kommer att tillåta Iran att stänga det strategiskt viktiga
Hormuzsundet och sade vidare att ”dessa signaler är inte vänliga signaler” beträffande Saudiarabiens löfte till omvärlden om att öka sin oljeproduktion.

”Säkerheten i Persiska viken är en kollektiv säkerhet och Iran är en stor aktör i detta avseende”, sade han.

Prästerskapet har flyttat fram sina positioner på senare tid för att konfrontera det hårdare internationella trycket och meddelat Saudiarabien och andra oljeproducerande arabiska grannar att det beaktar varje försök från deras sida till att gå in under förestående sanktioner från EU och USA för att kompensera bortfallen från iransk oljeexport som ”ovänliga åtgärder”.