Nyheter

Prästerskapet förbjuder utlänsk valutahandel på allmänna platser

Irans vice riksbankschef sade på måndagen att handel med utländsk valuta utanför banker och licensierade institutioner på valutamarknaden har förbjudits, vilket markerar regeringens senaste försök att hejda ett utflöde av utländsk valuta mitt i det bekymrande tillståndet över sin ekonomi.
Den senaste USA-sanktionen, riktade mot Irans centralbank, har ytterligare underblåst iraniers oro över en ekonomi som redan brottas med tvåsiffrig inflation.

Kort efter den nya amerikanska sanktionen som tillkännagavs tidigare i januari förlorade ”Rial”, den iranska valuta, cirka 13 procent av sitt värde i förhållande till dollarn trots att anktionerna har ännu inte trätt i kraft.

Totalt sett har Rial förlorat cirka 40 procent av sitt värde gentemot dollarn sedan december 2010.

Vice centralbanken Ebrahim Darvishi sade att myndigheterna övervakar gatuförsäljare och valuta handelsverksamhet, i vad som var regeringens senaste försök att stötta upp den valuta som handlas på den öppna marknaden till priser som avviker från dem som fastställts av regeringen.
”Ta inte ut den på marknaden skrev statliga radion, Med hänvisning till utländsk valuta som den amerikanska dollarn sade Darvish att ”Varje investering inom området för utländsk valuta och dollarn är förbjudet.”

Centralbanken sade i ett meddelande att åtgärden syftar till att stävja penningtvätt. Men tjänstemän säger att valuta mäklare i det fria marknaden erbjöd er priser långt bort från dem som fastställts av regeringen.

En amerikansk dollar såldes för 16 950 rial på måndagen, medan centralbanken hade satt priset på 14 000 rial.
Problemet är att finns förmycket likviditet i marknaden anser bedömarna. Tjänstemän i Irans handelskammare säger att det finns mer än $ 300 000 000 000 likviditet i landet.

På grund av oron för de potentiella effekterna av de senaste sanktionerna är iranier fokuserat på att köpa upp dollar och guldmynt istället för att sätta in pengarna på bankerna som erbjuder betydligt lägre räntor än inflationen.
Sanktionerna har förstärkt denna oro och ledde också till regeringen minska mängden dollar från $ 2.000 till $ 1000 för resenärerna som åker utomland.
”Marknaden är full av säkerhetsagenter”, säger en återförsäljare som vill förbli anonym och tillade att branschen sjunkit kraftigt sedan söndag.

Den officiella nyhetsbyrån Irna sade på måndagen att återförsäljarna gör affärer i hemlighet medan den halvofficiella nyhetsbyrån Fars rapporterade att fler aktörer skulle ut på gatorna.