Nyheter

Iran varnar för konsekvenserna om arabländer stöder oljesanktioner

Iran varnade arabiska grannländer på söndagen för konsekvenser om de ökar oljeproduktionen för att ersätta iranska oljeandel mot ett internationellt förbud.

”Om dessa länder ger grönt ljus för att ersätta Irans olja då bär dem den största skulden för vad som kan hända i regionen – inklusive Hormuzsundet”, sade Irans representant i OPEC, Mohammad Ali Khatibi, som citeras av dagstidning Sharq.

”Vårt arabiska grannländer inte ska samarbeta med dessa (amerikanska och europeiska) äventyrare … Dessa åtgärder kommer inte att uppfattas som trevlig”, tillade han.

Kinas premiärminister Wen Jiabao pressar Saudiarabien att öppna för kinesiska investeringar i landets olje- och gasresurser för att säkra Kinas energitillgång, inte minst om importen från Iran stryps som följd av oron kring Irans atompolitik.

Stora importörer av iransk olja var länge ovilliga att införa embargo av livsnerven för Irans ekonomi på grund av rädsla att detta skulle exploderar oljepriset i en tid – mitt i ekonomiska kriser och hög arbetslöshet.

En ny amerikansk lagstiftning som undertecknades av president Barack Obama på nyårsafton skulle frysa ut ur det amerikanska finansiella systemet någon institution som behandlar Irans centralbank – som bearbetar sina oljeintäkter.

Om lagstiftning tillämpas fullt ut, skulle lagen göra det omöjligt för de flesta länder att köpa iransk olja. Washington erbjuder undantag för länder att köpa iransk olja nu, men kräver att gradvis minska sin import.

Ledare från några av de asiatiska länder som köper mest iransk olja har börjat turnera i Mellanöstern för att säkra alternativ matarledningar från arabstaterna. Europeiska köparna föreslår att de också luta sig mer mot arabiska oljeproducenter när ett EU-förbud träder i kraft.