Ekonomi

USA vann Japans stöd för sanktioner mot Iran

USA vann ett viktigt stöd från Japan på torsdag för tuffa olja-sanktioner mot Iran över landets kärnvapenprogram vilket väst misstänker att syftar till att utveckla atombomber.

Japan åtog sig att vidta konkreta åtgärder för att minska iransk oljeimport efter att ha besökt USA: s finansminister.  Timothy Geithner uppmanade Tokyo, en stor importör, för att hjälpa att beröva Iran av vitala oljeinkomster.

Eskalerande spänningar över Irans anrikning av uran för kärnkraft, vilket har förflyttats till underjordisk bunker för bättre skydd mot eventuella flyganfall, har väckt farhågor för ett nytt krig i regionen.

En iransk kärnfysiker sprängdes i hans bil i onsdags. Teheran skyllde mordet på israeliska och amerikanska agenter, men insisterade på att detta inte skulle påverka landets kärntekniska verksamhet. Washington förnekade inblandning i attacken och fördömde den, medan Israel avböjde att kommentera.

Iran har lanserat en underjordisk anrikningsanläggning och dömdes en amerikansk till döden för spioneri, medan Washington och Europa har ökat insatserna för att lamslå Irans oljeexport för dess vägran att stoppa kärnkraftsarbetet.

Teheran har hotat att strypa västvärldens försörjning av Gulf olja om dess export drabbas av sanktioner genom att blockera det strategiska Hormuzsundet, där 35 procent av världens olja passerar.

I Tokyo välkomnade Geithner japanska samarbetet, ett positivt tecken för Washington efter att Kina och Ryssland avvisade sanktioner mot Irans oljeexport.

Kina, Japan och Indien är Irans topp tre köpare, med mer än 40 procent av sin råolja export. Europeiska unionen, som tillsammans köper en femtedel av Irans exporterande råolja, har åtagit sig att förbjuda import av olja från Teheran.

EU-diplomater sade på onsdagen att de var på väg mot en överenskommelse, som liknar USA: s nya lagstiftning, om att förbjuda import av råolja och förbjuda petrokemiska produkter. Det är dock troligt att EU-företag fortsätter att ta iransk olja som betalning för utestående skulder.