Nyheter

Påstådd iransk vapenlast till Syrien stoppad av Turkiet

Fyra iranska lastbilar beslogs för misstankar om att transportera ”militära utrustningar”, när de skulle korsa gränsen mellan Iran och Turkiet.

Turkiska tulltjänstemän har beslagtagit fyra iranregistrerade lastbilar för misstankar om att transportera ”militärutrustningar” till Syrien, sade en tjänsteman för utrikesdepartementet till Tysklands ledande nyhetsbyrå, Deutsche Presse-Agentur (DPA) på onsdagen.

Statstjänstemannen bekräftade att utrustningarna hade avlastats från lastbilarna och skickats till huvudstaden Ankara för vidare undersökning. Tjänstemannen kunde dock inte säga huruvida utrustningarna har en militäranvändning eller inte.

De fyra lastbilarna togs i beslag vid Kilis gränsövergången mellan Iran och Turkiet sent på tisdagen rapporterar Haaretz, en oberoende liberal israelisk dagstidning, på sin nätupplaga.

Turkiska dagstidningen, Milliyet, rapporterade att lastbilarna hade beslagtagits efter ett tips och visade sig innehålla militärutrustningar.

Turkiet anslöt sig förra året till USA, EU och Arabförbundet i att införa omfattande sanktioner mot Syrien, som ett svar på landets övervåld mot oliktänkande där mer än 5000 har dött enligt FN:s beräkningar.

Sanktionerna omfattade ett förbud mot leverans av utrustning med militär användning, stoppade transaktioner med Syrien centralbank samt upphävandet av kreditavtal.

På onsdagen stoppades även ett fartyg i Cypern lastad med vapen på väg till den syriska hamnen i Latakia, enligt rapporter från en libanesisk radio skriver Haaretz på sin nätupplaga.