Kultur

Iranska regimen upplöser filmförbund

Den iranska regimen har beslutat att upplösa landets största fristående filmorganisation, House of Cinema, trots protester från flera namnkunniga iranska filmare, rapporterade den iranska halvofficiella nyhetsbyrån ISNA.

Filmorganisationen House of Cinema, som består av runt 5 000 medlemmar från olika delar av den iranska filmbranschen, har överklagat beslutet. Man menar att bara en domstol, ingen regering, kan fattat ett sådant beslut.

Kulturministeriet försvarar sitt beslut med att organisationen har ändrat i sina stadgar utan att meddela myndigheterna.

Myndigheterna har tidigare anklagat organisationen för att vara alltför ”politiserad”, bland annat under sin årliga filmfestival där filmare fått uttrycka kritiska åsikter om landets regim. Dessutom har organisationen stött dokumentärfilmare som gripits anklagade för att ha samarbetat med brittiska tv-bolaget BBC.

Förrförra året dömdes filmregissören Jafar Panahi till fängelse för att ha gjort en regeringskritisk film. Dessutom förbjöds han att skapa nya filmer under en 20 årsperiod.