Nukleärt

Clinton uppmanar Iran att återgå till seriösa samtal

USA:s Utrikesminister Hillary Clinton sade på tisdagen att Irans beslut att anrika uran nära staden Qom var ”särskilt oroande” och uppmanade Teheran att återvända till allvarliga samtal med västmakter över sitt kärnvapenprogram.

”Det här steget visar ännu en gång den iranska regimens uppenbara likgiltighet för sitt ansvar och att landets växande isolering är självförvållad” sade Clinton i ett uttalande.

Clintons skarpt formulerad kommentar upprepade USA: s oro över Irans tillkännagivande att man hade startat anrikning i underjordisk bunker i Fordow nära Qom, som kom mitt i ökade spänningar mellan Teheran och västmakterna.

Iran förnekar väst misstankar om att landets kärnenergiprogram har militära mål.

”Omständigheterna kring denna senaste åtgärd är särskilt oroande”. ”Det finns inget rimligt skäl för denna produktion.  sagde Clinton.

Sådan anrikning ger Iran ett stort steg närmare till att ha kapacitet att producera kärnvapen höganrikat uran.”

Clinton avvisade Irans påstående att det behövs för att anrika uran för att producera bränsle för en medicinsk forskningsreaktor och tillade att västmakterna hade erbjudit alternativa sätt att få ett sådant bränsle men deras erbjudande hade avvisats av Teheran.

USA införde ytterligare sanktioner mot Iran förra månaden och EU väntas komma överens om ett förbud mot import av iransk råolja senare denna månad.

Iran har hotat att stänga Hormuzsundet där passerar 40 procent av världens handlasolja.

Iran har samtidigt kallad för färsk nukleära samtal med de FN: s permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet och Tyskland, en grupp som kallas ”P5 +1″, som avbröts för ett år sedan.

P5 +1 uppmanar Iran att omedelbart stoppa anrikningen av uran. Clinton uppmanade också Teheran för att återgå till samtalen och att engagera sig på allvar om landets kärnenergiprogram.”