Nyheter

Bilexplosion ”dödar kärnfysikern” i Teheran

En universitetslektor och kärnfysiker har dödats i en bilexplosion i norra Teheran, enligt rapporter från prästerskapets medier på onsdagen.

Den omkomne, Mostafa Ahmadi-Roshan, är enligt rapporterna en akademiker som också arbetade vid Natanzs urananrikningsanläggning, skriver BBC på onsdagsmorgonen och citerar källor i inhemska medier i Iran.

Nyhetsbyrån Fars, knuten till revolutionsgardet, sade att explosionen inträffade när en motorcyklist satte fast en magnetisk bomb på bilen. Lokala källor rapporterade att onsdagens explosion ägde rum vid en fakultet, Irans Allameh Tabatai universitet, skriver BBC och tillägger, två andra var enligt uppgifter också skadade i explosionen, som ägde rum i närheten av Gol Nabi Street, i norra delen av huvudstaden.

BBC skriver på sin nätupplaga att flera iranska atomforskare har mördats under de senaste åren. Mord som Iran skyller på Israel och USA. Båda länderna förnekar dock anklagelserna.

Ahmadi-Roshan, 32, hade enligt Fars rapporter en examen från oljeindustri-universitet och övervakade en avdelning i Natanzs urananrikningsanläggning i Isfahan-provinsen.

”Det var en magnetisk bomb, likt de som använts tidigare för att mörda vetenskapsmän, och ett jobb av sionisterna [israelerna],” sade Teherans vice guvernör Safarali Baratloo.

BBC rapporterar på sin nätupplaga att vittnen sade att de hade sett två personer på motorcykel sätta fast bomben på bilen. En annan person i bilen rapporterades ha skadats allvarligt.

Den senaste attacken kommer nästan två år på dagen sedan Massoud Ali Mohammadi, en 50-årig universitetslektor vid Teherans universitet, dödades av en fjärrstyrd bomb när han lämnade sitt hem i Teheran den 12 januari 2010. Rapporter vid den tid beskrev Dr Mohammadi som en kärnfysiker, men det visade sig senare att han var en expert inom en annan gren av fysiken.

Det rådde även förvirring kring huruvida attacken hade några inrikespolitiska förtecken på grund av rapporter om hans uppenbara kopplingar till en av oppositionens presidentkandidater.

Men i augusti 2011, dömdes en iransk man – Majid Jamali Fashi – till döden för mordet, skriver BBC på onsdagen. Prästerskapets myndigheter sade att förövaren hade fått betalat av Israels underrättelsetjänst, Mossad. Israel har som rutin att inte kommentera Mossads operationer och verksamhet.

Fars rapporterar att bombningsmetoden i den senaste attacken verkar likt ett annat bombdåd av 2010 där den f.d. universitetsprofessorn och numera chef för landets atomenergiorganisation, Fereydun Abbasi-Davani, skadades.