Nyheter

Amir Mirzai Hekmati, ”CIA spion” dömd till döden i Iran

En domstol i Teheran har dömt en amerikansk man av iransk härkomst till döden för spioneri för CIA uppger flera internationella medier på måndagsmorgonen med hänvisning till rapporter i lokala medier.

Amir Mirzai Hekmati var ”dömd till döden för samarbete med en fientlig stat, medlemskap i CIA och försök att blanda Iran i terrorism”, skriver nyhetsbyrån Fars som är anknyten till prästerskapets revolutionsgarde.

28-årigens rättegång förra månaden fick höra att han hade erkänt sig skyldig till anklagelserna. Men Hekmatis familj som bor i USA säger dock att han var i Iran för att besöka sin mormor.

Den amerikanska regeringen har i tidigare uttalanden sagt att anklagelserna mot Hekmati är falska och krävt hans frigivning. Prästerskapets regim anklagar Hekmati för att ha fått utbildning på amerikanska baser i Afghanistan och Irak innan han skickades till Iran.

Under hans rättegång i december, hänvisade åklagarsidan till vad de sade var en bekännelse från Hekmati gjort i statliga TV några dagar tidigare, där han hade erkänt att han skulle infiltrera Irans underrättelsetjänst för CIA:s räkning, skriver BBC på sin nätupplaga på måndagen.

Enligt Fars sade han till domstolen att han hade kopplingar till CIA men aldrig haft för avsikt att skada Iran, skriver BBC vidare.

”Jag blev lurad av CIA … Även om jag hade i uppdrag att bryta mig in i Irans underrättelsetjänsts system och fungera som en ny källa för CIA, hade jag inga intentioner att underminera landet”, citerar Fars honom med att säga.

Hekmatis familj som bor i Arizona, USA, säger att anklagelserna mot honom är påhittade och att han var i Iran för att besöka sin mormor.

Hans far, Ali Hekmati, säger att hans son gick med i den amerikanska militären under 2001 och tjänstgjorde i marinkåren som en arabisk översättare.

Hekmati har nu 20 dagar på sig att överklaga dödsdomen enligt rapporter från al-Jazeera.