Nyheter

Iran varnar USA:s hangarfartyg

Iran varnade på tisdagen ett amerikanskt hangarfartyg för att återvända till sin bas i Persiska viken.

Iran kommer att vidta åtgärder om ett amerikanskt hangarfartyg återvänder till golfen som lämnade området på grund av en iransk marinmanöver, varnade Irans arméchef Ataollah Salehi på tisdagen.

”Iran kommer inte att upprepa varningen. Jag rekommenderar och betonar att den amerikanska transportören inte gå tillbaka till Persiska viken”, Sade Sallehi som citerade av IRNA.

Iran har hotat att störa oljetrans porterna genom Hormuz-sundet om väst utökar sanktionerna mot Iran.

Iran avslutade 10 dagar marina övningar i viken på måndagen, och hotade att stänga Hormuzsundet, där 40 procent av världens handlasoljan levereras, om utländska makter införde sanktioner mot landets råolja export.

Den amerikanska femte flottan, som är baserad i Bahrain, sade att det inte skulle tillåta sjöfarten att avbrytas i sundet.
Iran sade på måndagen att har framgångsrikt proskjutit två långdistansmissiler under sin krigsövning,

Teheran förnekar västerländska anklagelser om att det i hemlighet försöker bygga atombomber, och säger att det nukleära tekniken är för att generera elektricitet.

USA och Israel har inte uteslutit militär aktion mot Iran om diplomati misslyckas med att lösa den islamiska statens kärnkonflikt med väst.
Europeiska unionen överväger, efter USA, att förbjuda import av iransk råolja. USA:s president signerade på nyårsaftonen en större försvarsbudgetsmotion som innehöll nya hårdare straffåtgärder mot prästerskapet inklusive sanktioner mot regimens centralbank.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé anklagade på tisdagen Iran för att  fortsätta utveckla kärnvapen.

President Nicolas Sarkozy har föreslagit att Irans centralbanks till gångar ska frysas och att embargo ska införas på export av iransk olja.

Iran väntar på ett initiativ från EU för att ordna ett möte om kärnenergi programmet, sade UD-talesmannen Ramin Mehmanparast i Teheran på tisdagen. En EU-talesman sade att Iran måste svara på ett brev från EU innan samtalen kan återupptas.