Nukleärt

Iran testar egna kärnbränslestavar

Iran har framgångsrikt producerat och testat bränslestavar för användning i sina kärnkraftverk, rapporterade den statliga televisionen på söndagen.

De stavar som innehåller naturligt uran, gjordes i Iran och har satts in i kärnan av Teherans forskning kärnreaktor, rapporterade iransk tv.

Kärnbränslestavar innehålla liten pellets av bränsle, vanligtvis låganrikat uran, designat att ge ut värme som produceras av kärnreaktion utan att smälta ner.
”Detta storverk kommer att förbryllar väst, eftersom de västerländska länderna hade räknat med ett eventuellt misslyckande i Iran för att producera kärnbränsle plåtar” skriver Teheran Times.

’Utvecklingen tillkännagavs vid en tid av växande spänning mellan västmakterna och Iran efter FN: s nukleära organ rapporterade i november att Teheran arbetar på att designa ett kärnvapen.

USA och dess europeiska allierade har ökat sanktioner i syftet att ökatrycket på en av världens största oljeproducenter att stoppa anrikningen.

USA: s president Barack Obama undertecknade fler sanktioner mot Iran in i lag på lördagen, strax efter att Iran signalerade att var redo för nya samtal med väst om landets kärnenergiprogram. De nya sanktionerna kan förklaras med att utländska bolag nu måste välja om de vill göra affärer med Iran eller med USA. 

Uppgifter kommer även efter att internationella sanktioner har riktats mot landet, och gör att de inte längre kan köpa kärnbränslestavar på den internationella marknaden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ali Akbar Salehi, chefen för Irans kärnteknikprogram ut och berättade för ett år sedan att Iran då hade kapacitet att tillverka egna kärnbränslestavar och nukleära bränslecellsplattor. Dessa skulle kunna användas vid tillverkning av atomvapen.