Nyheter

Subventionsnedskärningar sparade 15 miljarder dollar åt iranska regimen

”Irans subventionsreformer har sparat 15 miljarder dollar åt regeringen sedan december 2010”, rapporterar prästerskapets statliga televison med hänvisning till vice ekonomiminister Mohammad-Reza Farzin, skriver Bloomberg på sin nyhetssida på tisdag.

Prästerskapets vice ekonomiminister berättade i en intervju med den statliga televisionen som sändes sent på måndagskvällen att de mest betydande besparingarna gjordes inom energibranschen.

Prästerskapets regering började avveckla det tre decennier gamla subventionssystemet enligt en femårsplan förra året och ersätta det med direkta kontantutbetalningar. Omkring 74 miljoner iranier får månatliga kontantutbetalningar, sade Mohammad-Reza Farzin enligt Bloombergs rapportering.

”Den iranska regeringen planerar att avskaffa kontantutbetalningar för de allra rikaste 10 procenten i nationen”, sade Farzin.

Prästerskapets tillsatta president, Mahmoud Ahmadinejad, sade i förra veckan att hans regering ska ta kontakt med  ”rika” iranier om att stoppa de månatliga kontantutbetalningarna, enligt en rapport från revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.