Nyheter

Iran hotar att blockera oljetransporter

Uppdaterat 28 dec: Iran har hotat att blockera oljetransporten genom Hormuzsundet om västerländska regeringar försöker införa sanktioner mot Irans oljeindustri.

Den officiella iranska nyhetsbyrån IRNA citerade vicepresident Mohammad Reza Rahimi på tisdagen som säger att  inte en droppe olja kommer att passerar genom Hormuzsundet om väst inför sanktioner som slår mot iransk olja.

Irans hot att stänga den viktiga oljeleden vid Hormuzsundet får reaktioner.

-Precis som när det gäller mänskliga rättigheter och kärnteknikspridning uppmanar vi de iranska myndigheterna att respektera internationell rätt och särskilt rätten att navigera på internationellt vatten, säger Frankrikes UD-talesman Bernard Valero.

Hormuzsundet är internationellt vatten.

-Därför har alla fartyg, oavsett vilken flagga de seglar under, rätt att passera.

Irans hot kommer veckor efter att EU-ministrar bestämt sig för att utöka sanktionerna och se över möjligheterna att slå mot Irans livsblod – oljesektorn.

Den direkta varningen kom i samband med en tiodagars militärövning på internationellt vatten utanför det strategisk viktiga Hormuzsundet vid mynningen till Persiska viken.

EU:s ministrar har sagt att ett beslut om ytterligare ekonomiska sanktioner, inklusive att bojkotta iransk olja, skulle ske under de kommande veckorna.

Den största delen av Irans utländska intäkter kommer från oljeexporten.

Drygt en tredjedel av världens olja passerar genom Hormuzsundet