Nyheter

Uppdaterad: Tidsfristen för stängning av Camp Ashraf förlängs med sex månader

Iraks premiärminister säger att han har beviljat en förlängning av tidsfristen för stängning av Camp Ashraf, Irak med sex månader, skriver Associated Press (AP) från Bagdad.

Lägret har varit hem för iranska oppositionsorganisationen, Folket mojahedins medlemmar, i årtionden.

Nouri al-Maliki sade på onsdagen att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har bett honom att förlänga den ursprungliga tidsfristen för att stänga Camp Ashraf av den 31 december.

Iraks shiitisk-ledda regering vill stänga lägret och flytta de boende till en annan plats på order av prästerskapets regim. FN har länge försökt att förhandla fram en överenskommelse, men har bett om mer tid.

Al-Maliki säger enligt AP att förlängning med sex månader startades i november. Han säger också att FN skulle flytta 400 till 800 av lägerinvånarna till andra länder i slutet av december.

Uppdaterad: Iranska nationella motståndsrådet, NCRIs valda president, Maryam Rajavi, välkomnade beslutet och förklarade i ett uttalande att NCRI är redo att starta förhandlingar med irakiska myndigheter över förflyttning av invånarna i Camp Ashraf. Hon sade att Camp Ashraf invånarna accepterar i princip FN-mäklade planer på att förflytta 400 individer till Camp Liberty under FN:s och EU:s och USA:s bevakning och beskydd utan förevändning från den irakiska regeringen.

Hon sade att hon är beredd att personligen resa till Bagdad,Irak, tillsammans med lägerinvånarnas juridiska ombud, Europaparlamentets vicepresident, ordförande för Europaparlaments delegation för förbindelser med Irak, EU:s särskilda rådgivare i Ashraf frågor samt det amerikanska utrikesdepartementets särskilda sändebud för Ashraf, för att förhandla om förflyttningen.