Iranier i Sverige

De fick vända vid gränsen

Kristianstad. De får inte stanna i Sverige. I hemlandet Iran är de inte välkomna, när familjen utvisades tog det tvärstopp vid gränsen och familjen fördes tillbaka. Just nu bor familjen Rezaeis i en lägenhet i Everöd, statslösa och papperslösa.

– Vi lever under en enorm stress, och har gjort så en längre tid. Vi är alla rädda, säger pappan i familjen, Jamshid Rezaeis.

Problemet från första början är att familjen konverterade från islam till kristendom. Det är inte accepterat i Iran, enligt Sharia-lagarna är det förbjudet att konvertera från islam.

– I princip kunde vi bli nedstuckna mitt på gatan. Min bror, som också konverterat, blev dödad av tre män, två av dem dömdes till sex månaders fängelse, och den tredje gick helt fri. Normalt är mord belagt med dödsstraff i Iran, säger Jashim.

Fruktansvärt rädda

Familjen bestämde sig för att fly från Iran, och den 8 december 2008 kom den till Sverige. Familjen, som då förutom Jamshid och hust-run Samaneh bestod av dottern Yeganeh och handikappade sonen Muhammadmasih, var först bosatt i Göteborg, men sedan sommaren 2010 har de bott i Kristianstad.

Ansökan om uppehållstillstånd avslogs av Migrationsverket, och det överklagande som lämnades in avslogs också av Migrationsdomstolen, i september 2010. Familjen fick besked om att den skulle utvisas från Sverige, men eftersom familjen då väntade tillökning behövde utvisningen inte verkställas förrän efter barnets födelse.

Familjen vill absolut inte återvända till Iran, rädslan är stor att de ska bli dödade om de återvänder, på grund av konverteringen.

– Min dotter är fruktansvärt rädd, vi är alla rädda. Men hur ska vi kunna bevisa att det finns ett hot? Jag är ingen Bin Laden, utan en vanlig människa. Vi lämnade inte Iran av andra skäl än att vi kändes oss hotade – jag hade flera företag där, varför skulle jag ha övergivit dem? säger Jamshid.

Onödigt brutal

Den 4 november i år kom polisen till familjens lägenhet i Kristianstad, hämtade alla och satte dem på ett plan till Iran. Fem poliser följde med hela vägen, resan gick från Köpenhamn via Amsterdam till Teheran.

– Det var en ren chock. Vi låg och sov när de kom, plötsligt vällde det bara in poliser. Jag separerades från resten av familjen och fick inte träffa dem på hela resan, berättar Jamshid, som upplevde hela avvisningen som onödigt brutal och obehaglig.

Väl framme i Iran släpptes familjen inte in i landet. Enligt de iranska myndigheterna fick de inte komma in eftersom de saknade pass i original, och nödvändiga resehandlingar. Det fanns inget annat att göra än att återvända till Sverige.

Nu bor familjen i en av Migrationsverkets lägenheter, och har ingen aning om vad som ska hända härnäst. De vet inte var de ska ta vägen – de är varken välkomna i Sverige eller i Iran.

Född med en cp-skada

En faktor som dessutom komplicerar det hela är sonen Muhammadish skada. Muhammadish är född med en cp-skada, och behöver särskilda hjälpmedel, ständig tillsyn och vård. Han får hjälp från sjukhuset i Lund, där också en kommande operation av höften är inplanerad (även så kallade papperslösa barn har rätt till vård i Sverige).

Utöver den andra stressen är familjen också orolig att de ska avvisas från Sverige innan operationen hunnit genomföras.

Men den stora frågan är dock: Vad händer egentligen nu?

– Det är upp till polisen att avgöra om det är lönt att göra ett nytt försök att avvisa familjen till Iran. Vi har ansökt om att familjen ska få stanna av humanitära skäl, och hoppas det kan gå igenom. Annars finns chansen att familjen kan få permanent uppehållstillstånd helt enkelt för att Iran inte tar emot dem, säger Karl Hannus, familjens advokat.

Jashid suckar djupt:

– Vad jag allra helst skulle önska är att Iran byter samhällssystem, att de tillåter människor att byta och utöva vilken religion de vill. Att landet blir en demokrati så människor inte behöver fly därifrån.

Källa; Kristianstaddagbladet