Nyheter

Iran: Misstänkt amerikansk spion gripen

Irans underrättelsetjänstministerium rapporterade på lördagen att de har gripit en person av iranskt ursprung misstänkt för spioneri för USA.

Ministeriet sade i ett uttalande som sändes i den statliga televisionen att Irans underrättelsetjänst identifierade den misstänkte vid Bagram Air Field i Afghanistan. Bagram är huvudbasen för amerikanska och andra internationella styrkor utanför Kabul.

”Mannen var under Irans underrättelsetjänstens kontroll och greps när han passerade in i vårt land på väg att påbörja sitt spionuppdrag”, sades det i uttalandet.

Den misstänkte, som identifieras med namn, försökte nästla sig in i den iranska underrättelsetjänsten för att missleda de med falsk information, säger rapporten och påstår vidare att infiltrationen var en del av en komplicerad underrättelsekrig som USA har inlett mot Iran.

Den misstänkte har redan tjänstgjort i den amerikanska arméns underrättelseenheter samt tillbringat tid på amerikanska militärbaser i Afghanistan och Irak hävdade ministeriet.

Iran meddelar regelbundet om amerikanska eller spiongripandet men släpper inte ytterligare information.