Ekonomi

Sydkorea lanserar nya sanktioner mot Iran

Sydkorea utökade sin finansiella sanktionslista över iranska företag och individer med ytterligare 100 namn på fredagen och därmed anslöt sig till de nya multinationella insatserna ämnad att öka trycket på Iran i strävan att få landet att överge sitt misstänkta kärnvapenprogram, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sydkoreanska finansministeriet aviserade åtgärderna som innehöll inget förbud mot importen av petrokemiska produkter eller råolja i vad analytiker anser är ett försök att skydda landets ekonomiska förbindelser med nationen i Mellanöstern.

Ministeriet sade att det har lagt till 99 iranska företag och sex personer till de 24 individer och 102 iranska enheter som var svartlistade av Seoul i september förra året. De på svarta listan måste därmed ansöka om ett godkännande från Sydkoreas centralbank innan de utför några transaktioner i utländsk valuta.

Ministeriet tillade att det kommer att varna inhemska företag för import av petrokemiska produkter och de risker som kan förkomma på grund av amerikanska sanktioner.

Förra månaden antog Storbritannien, Kanada och USA nya sanktioner mot prästerskapets ekonomiska, petrokemi- och energisektorn efter en rapport från FN:s atomenergiorgan som underströk Teherans strävan att utveckla kärnvapen.

Robert Einhorn, det amerikanska utrikesdepartementets särskilda rådgivare för icke-spridning, besökte Seoul förra veckan och sade att USA:s allierade bör förbjuda import av petrokemiska produkter från Iran.

Samsung Economic Research Institutes analytiker, Bahng Tae-SEOP, sade att Sydkorea tog tydligt till mildare åtgärder mot Iran än planerat på grund av sin handel med landet. Han tillade ”jämfört med de sanktioner som infördes förra året, kan dagens extra straffåtgärder inte ses som ett starkt tryck på Iran”, sade han.