Ekonomi, Nyheter

USA-trappar upp Iransanktioner, Irans centralbank nästa?

Obama-administrationen införde reseförbud och finansiella sanktioner mot två ledande militärtjänstemän inom prästerskapets revolutionsgarde på tisdagen, enligt rapporter från Associated Press från Washington.

Detta tolkas som ett steg närmare en kompromiss med kongressen över nya tuffa sanktioner mot Irans centralbank, vilket enligt  Obama-administrationen kan få med sig oönskade konsekvenser.

Det amerikanska finansdepartementet meddelade att generalmajor Hassan Firouzabadi, chefen för prästerskapets Joint Chiefs of Staff samt revolutionsgardets ställföreträdande befälhavare Abdollah Araqi, har nu förts upp på USA:s sanktionslista vilket förbjuder amerikanska medborgare från att ingå affärsrelationer med dessa två individer samt att deras tillgångar i USA kommer att frysas.

Firouzabadi, prästerskapets högsta militärtjänsteman, för befäl över armén, revolutionsgardet, och de paramilitära styrkorna, Basij-milisen.

Revolutionsgardet och Basij-milisen är redan föremål för amerikanska sanktioner för hänsynslöst övervåld mot demonstranter i samband med 2009 års folkliga uppror samt misshandel av politiska fångar på ett Teheranfängelse som är under revolutionsgardets kontroll.

Araqi förde befäl över  en elitdivision inom Revolutionsgardets Teheranavdelning i 2009 som var ansvarig för säkerheten efter det omdiskuterade presidentvalet för två år sedan och spelade ”en central roll” i tillslagen mot demonstranterna.