Nyheter

Iranska regimen klagar till FN:s säkerhetsråd över USA:s spiondrönare

Iran sade på fredagen att landet har formellt klagat till FN:s säkerhetsråd om vad det kallar ett fientligt och aggressivt beteende från USA som anklagas för att ha skickat en sofistikerad radarutrustad spiondrönare över iranskt territorium, det rapporterar New York Times (NYT) på fredagen.

Prästerskapets militär kungjorde förra helgen att det hade fångat in och skjutit ner en amerikansk drönare på iranskt luftrum.

NYT skriver vidare att klagomålet, som tycks ha mer av ett propaganda syfte än några iranska hopp om åtgärder från säkerhetsrådet, kom en dag efter att Iran visade upp vad det beskrev som den infångade drönaren på nationell tv, som om det var en krigstrofé. Medlemmar av Irans revolutionsgarde visade upp ett fladdermus-bevingat flygplan som stod på en plattform prytt med anti-amerikanska slagord och en förlöjligad amerikanska flagga med dödskallar istället för stjärnor, tillägger NYT.

Amerikanska tjänstemän som granskat filmen har avböjt att bekräfta eller förneka om den visade samma modell som spaningsdrönaren RQ-170 Sentinel som de har erkänt att CIA-förare baserade i Afghanistan nyligen förlorade kontrollen över. Ett misstag som enligt rapporter var orsakad av ett ospecificerat tekniskt fel.

NYT skriver att militära experter har sagt privat att iranierna verkar ha kommit över en RQ-170, en av Pentagons mest tekniskavancerade spaningsdrönare.

Förlusten av drönaren kan bli ett betydande bakslag för USA:s underrättelsetjänst och ytterligare höja spänningarna med Iran, som redan är ansträngda över västvärldens misstankar om att iranierna är i färd med att i hemlighet utveckla kärnvapen trots iranska avfärdanden, rapporterar NYT vidare på fredagen.

Prästerskapets klagomål till säkerhetsrådet lämnades in av regimens FN-ambassadör, Mohammad Khazaee, som fördömde vad han kallade ” den amerikanska regeringens provokativa och hemliga operationer mot den Islamiska Republiken av Iran, vilka har ökat och intensifierats under de senaste månaderna”.

Prästerskapets nyhetsbyråer rapporterade om klagomålet där ambassadören sade att ”som en del av en trend ett amerikanskt obemannat spionplan, RQ-170, med ett specifikt serienummer, kränkte iranskt luftrum”. Han tillade att Iran ”protesterar starkt mot sådana fientliga och aggressiva åtgärder och varnar för skadliga konsekvenser av en upprepning av sådana åtgärder”.