Nyheter

Iranska människorättsaktivister anklagar Iran för satelitstörningar

Två framstående iranska människorättsaktivister har uppmanat europeiska unionens och Förenta staterna att vidta åtgärder mot europeiska satellitföretag som sänder iranska statliga satellit-TV program.

Nobelpristagare och människorätts advokaten, Shirin Ebadi, och chefen för Internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran, Hadi Ghaemi,  har skrivit i ett yttrande artikel i Wall Street Journal på fredagen.

Ebadi och Ghaemi kritisera satellitföretag, Eutelsat och Arqiva, för sändningar av ”ärekränkande program” av den iranska regeringen, samtidigt som Teheran till sylt amerikanska och europeiska sändningar till Iran via samma satellitbolag.

”Den iranska radio-och tv arbetar faktiskt mycket nära med intelligens och säkerhetsstyrkorna.  Många vittnesmål från före detta fångar som har förhörts av fotograf så kallade IRIB personal ”, säger Ghaemi.

Människorättsaktivist sade att europeiska satellitföretag inte gör något för att stoppa den iranska regeringen från att störa ut signalerna från internationella programföretag. Han sa att de istället gömmer sig bakom sina avtalsenliga förpliktelser gentemot Teheran.

”De företag som inte nödvändigtvis bryter mot internationell rätt, men de tillhandahåller tjänster till en regering som är ledande på att bryta mot internationell rätt”, sade Ghaemi

Aktivisterna påpekar i sin artikel att företagen har nedgraderat det persiskspråk sändningar av British Broadcasting Corporation och Voice of America från en populär satellit till en mindre tillgängliga.

Internationella programföretag, VOA, BBC, Deutsche Welle och andra, fördömde denna vecka ”avsiktlig störning” av sina satellitsignaler i länder som Iran.

Den sändarenheter uppmanar tillsynsmyndigheterna att vidta åtgärder mot dem som stör satellitsignalerna på marken. Frågade kommer att diskuteras vid ett kommande möte i Internationella teleunionen i Genève.

Nyheter

Iranska människorättsaktivister anklagar Iran för satelitstörningar

Två framstående iranska människorättsaktivister har uppmanat europeiska unionens och Förenta staterna att vidta åtgärder mot europeiska satellitföretag som sänder iranska statliga satellit-TV program.

Nobelpristagare och människorätts advokaten, Shirin Ebadi, och chefen för Internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran, Hadi Ghaemi,  har skrivit i ett yttrande artikel i Wall Street Journal på fredagen.

Ebadi och Ghaemi kritisera satellitföretag, Eutelsat och Arqiva, för sändningar av ”ärekränkande program” av den iranska regeringen, samtidigt som Teheran till sylt amerikanska och europeiska sändningar till Iran via samma satellitbolag.

”Den iranska radio-och tv arbetar faktiskt mycket nära med intelligens och säkerhetsstyrkorna.  Många vittnesmål från före detta fångar som har förhörts av fotograf så kallade IRIB personal ”, säger Ghaemi.

Människorättsaktivist sade att europeiska satellitföretag inte gör något för att stoppa den iranska regeringen från att störa ut signalerna från internationella programföretag. Han sa att de istället gömmer sig bakom sina avtalsenliga förpliktelser gentemot Teheran.

”De företag som inte nödvändigtvis bryter mot internationell rätt, men de tillhandahåller tjänster till en regering som är ledande på att bryta mot internationell rätt”, sade Ghaemi

Aktivisterna påpekar i sin artikel att företagen har nedgraderat det persiskspråk sändningar av British Broadcasting Corporation och Voice of America från en populär satellit till en mindre tillgängliga.

Internationella programföretag, VOA, BBC, Deutsche Welle och andra, fördömde denna vecka ”avsiktlig störning” av sina satellitsignaler i länder som Iran.

Den sändarenheter uppmanar tillsynsmyndigheterna att vidta åtgärder mot dem som stör satellitsignalerna på marken. Frågade kommer att diskuteras vid ett kommande möte i Internationella teleunionen i Genève.