Nyheter

Iran kallar in Afghanistans ambassadör över amerikansk drönare

Iran har kallat in den afghanska ambassadören, Obeidollah Obeid, för att protestera mot kränkningen av landets luftrum genom en amerikansk övervakningsdrönare som lyft från grannlandet Afghanistan, rapporterar Associated Press (AP) på lördagen från den iranska huvudstaden, Teheran.

Den officiella nyhetsbyrån IRNA rapporterade att Obeidollah Obeid, var inkallad till utrikesdepartementet för att ta emot Irans protester som även krävde förklaring från den afghanska regeringen över den förarlösa spionplanet.

Prästerskapets statliga TV sände en videofilm i torsdags där militärtjänstemän inspekterade vad tv-kanalen identifierade som en RQ-170 Sentinel drönare. Filmen gav de första bevisen för att Teheran hade kommit över drönaren som verkade intakt och oskadad. Irans statliga radio har sagt att det obemannade flygplanet upptäcktes över den östliga staden, Kashmar, cirka 225 kilometer från gränsen mot Afghanistan, rapporterar AP på lördagen.