Nyheter

Storbritanniens ambassad i Teheran stormades

Uppdaterad 15:28: Iranska demonstranter höll en anti-brittisk demonstration på den brittiska ambassadens område i Teheran, enligt regimens statliga medier.

Våldsamma demonstrationer pågår under eftermiddagen på den brittiska ambassadens område i Irans huvudstad Teheran. Demonstranter kastar bensinbomber och stenar mot ambassaden, enligt flera nyhetsbyråer. Enligt ögonvittnen ska en mindre byggnad på området ha satts i brand.

Polis var utplacerade för att försöka kontrollera dagens demonstration, där på bilderna såg det ut som hundratals iranier samlats och skanderade slagord, bland annat ”död åt Storbritannien” och ”den brittiska ambassaden måste stängas”, rapporterade Press TV från platsen. Statliga televisionen sade att några demonstranter kastade stenar och molotovcocktails in i ambassadbyggnaden samt krossat flera av ambassadens fönster. Den brittiska flaggan brändes och ersatts med en iransk flagga, sade Mehr nyhetsbyrå.

Klockan 15 kom uppgifter om att sex anställda hade tagits som gisslan, men denna nyhet togs senare bort från den iranska nyhetsbyrån Mehrs sajt utan att någon förklaring angavs.

Den statliga nyhetsbyrån IRNA uppger att demonstranter höll kvar utlänningar på området och beskrev det som att utlänningarna ”beskyddades”.

Mellan 100 och 300 demonstranter har tagit sig in på det område där sex personer först rapporterades hållas som gisslan, enligt iranska medier. På området ska boende finnas för brittiska diplomater. Området rymmer även tyska, franska och brittiska skolor.

Storbritannien fördömer

Iran står inför ”allvarliga konsekvenser” efter att demonstranter stormade brittiska ambassaden i Teheran, sade landets utrikesminister William Hague på tisdagen och tillade att han hade protesterat i ”starkaste ordalag” till Irans utrikesminister.

Stormningen är ett allvarligt brott mot Wienkonventionen om diplomaters rättigheter, sade han. Regeringen har protesterat ”i de starkaste ordalag” till Irans utrikesminister och kallat till sig en iransk toppdiplomat i London.

Samtidigt hölls samtal i FN:s säkerhetsråd och ett starkt fördömande av demonstrationen väntas senare. Av de fem permanenta medlemmarna har alla utom Kina redan fördömt stormningen.

Samtidigt uppmanar Storbritannien sina medborgare i Teheran att hålla sig inomhus och ”hålla en låg profil”.

I går godkände det iranska Väktarrådet ett förslag om att nedgradera de diplomatiska och ekonomiska förbindelserna med Storbritannien. Detta som ett svar på de nya sanktioner som västvärlden förbereder efter de nya rapporterna om Irans möjliga kärnvapenprogram.