Nyheter

Iran förbjuder amerikansk tv-spel

EA: s Battlefield 3 har förbjudits i Iran och polisen påstås arrestera butiksägare som säljer spelet i hemlighet.

Den iranska polisen slår ner med full kraft mot butiker som säljer piratkopierade eller importerade kopior av spelet Battlefield 3, samt plundrar butikerna och arresterar ägarna, enligt rapporter från Iran.

”Alla datorbutiker är förbjudna att sälja detta illegala spel” sade en icke namngiven säkerhets- och underrättelsetjänstansvarig med uppdrag av Irans polis i ett uttalande som publicerades av Asr-e Ertebat veckotidning.

Det iranska förbudet är knappast förvånande med tanke på att Battlefield 3 skildrar en fiktiv amerikansk invasion av Teheran.

Man har också skapat en online-petition som ett led i en kampanj mot försäljning av spelet i Iran.

”Vi förstår att historien om ett tv-spel är hypotetisk,” står det, men det står också” att spelet släpps avsiktligt i en tid när USA driver det internationella samfundet till att frukta Iran.”

Hursomhelst verkar EA inte alltför besvärad och hävdar att förbudet även kan vara bra för att stävja piratdistributioner av spelet.

”I och med att Battlefield 3 inte är tillgänglig för köp i Iran, kan vi bara hoppas att förbudet kommer att bidra till att förhindra att piratkopior når konsumenterna där,”  sade förläggaren i ett uttalande.

Enligt EA har fem miljoner exemplar av ”Battlefield 3″ sålts inom en vecka från det att spelet släpptes på marknaden den 25 oktober. Spelet finns tillgängligt på DVD-ROM och även för nedladdning från Internet.