Nyheter

Inför al-Malekis besök i USA: Obama måste agera för att stoppa en massaker i Ashraf

Flera tidigare högt uppsatta amerikanska stats- och militärtjänstemän samt jurister  uppmanade Obama-administrationen under ett symposium, ”America’s Promise to Protect Camp Ashraf” i Washington, den 19 november, att agera för att hindra en förestående humanitär katastrof i Camp Ashraf, Irak, hem för tusentals medlemmar av Irans största oppositionsgrupp, Folkets mojahedin (Mujahedin-e Khalq MEK).

Panelen avvisade också den iranska regimens och irakiska premiärministern, Nouri al-Malikis gemensamma överenskommelse att med våld förflytta Ashraf- invånarna till andra platser i Irak utan något tillförlitligt skydd för deras säkerhet och trygghet. Deltagarna kritiserade även det faktum att USA och FN ännu inte har offentligt och tydligt avfärdat denna illavarslande planen.

”Mr President, vi har ett ansvar. Vi gav vårt ord till Ashraf-invånarna, och vi gav det i skrift. Vi har ett ansvar. Det är ett juridiskt ansvar. Jag vill inte att mitt land ska vara delaktiga i genomförandet av krigsförbrytelser, som holländarna i Srebrenica”, sade Howard Dean.

Talare vid konferensen var Alan Dershowitz, professor i juridik vid Harvard University, guvernör Howard Dean, tidigare inrikesminister Tom Ridge, Patrick Kennedy, tidigare demokratisk kongressledamot, Richard Ben-Veniste, tidigare ledamot av 9/11 kommissionen, Robert Joseph, tidigare statssekreterare för vapenkontroll och internationell säkerhet, general John ”Jack” Keane, tidigare vice stabschef för amerikanska armén, och Christian Whiton, tidigare särskild rådgivare till statssekreterare för globala frågor.

Se en sammanfattning från symposium ”America’s Promise to Protect Camp Ashraf” i Washington, den 19 november.

För att se hela symposiumet på C-SPAN2, klicka här …