Nyheter

Iran kommer att attackera Turkiet om landets kärnanläggningar attackeras

Iran kommer att attackera NATO:s  försvarssystem i Turkiet om landets kärnenergiprogram är angripen av USA eller Israel sade en befälhavare i det iranska Revolutionsgardet sade i lördags.

”Om det finns ett hot kommer vi att rikta attacker mot Natos missil sköldar i Turkiet och går sedan mot nästa mål,” sade Ali Hajizadeh, kommendör för Irans revolutionära gardet luftförsvarenhet.

Varningen är en del av högste ledaren ayatolla Ali Khamenei ”för hot med hot,” strategi sade Hajizadeh enligt den statliga Mehr nyhetsbyrå. Irans nya hållning är ett resultat av ökat hot från USA och Israel, sade han.

Spänningarna mellan Iran och västvärlden har ökat efter Internationella atomenergiorganet släppt en rapport den 8 november som avslöjar att Iran försöker utveckla kärnvapen. Rapporten följdes av ytterligare sanktioner förra veckan av USA och Storbritannien mot, som riktar sig mo centralbanken och oljeindustrin.

Iran säger IAEA: s rapport var politiskt motiverat och insisterar på att sitt program är civila och som behövs för kraftgenerering och medicinsk forskning.

USA: s president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton har sagt att militärt våld mot Iran inte är uteslutet och Israels president Shimon Peres talade den fjärde november om möjliga militär operationen,” för att stoppa Irans använda kärnvapenprogram drog närmare.