Nyheter

Amerikanska senatorer uttalar en stark oro för invånarna i Camp Ashraf, varnar Irak

 
Video – Under ett förhör i den amerikanska senatens försvarsutskott den 15 nov där försvarsministern Leon Panetta och ordförande för Joint Chiefs of Staff, general Martin Dempsey, vittnade uttryckte senatorer en stor oro för Ashraf-invånarnas öde samtidigt som tidsfristen för stängningen av lägret, den 31 december närmar sig och amerikanska trupptillbakadragande kommer till stånd.

I en partiöverskridande stämning krävde Karl Levin, ordförande för senatens försvarsutskott (D-MI), John McCain (republikan från Arizona), Bill Lindsey Graham (R-SC), och Joseph Liberman (Independent-CO) garantier för Ashraf-invånarnas beskydd.

Graham och andra senatorer väckt farhågor om ödet för 3000 iranska flyktingar i Camp Ashraf i Irak när de amerikanska styrkorna har dragit sig tillbaka från Irak vid slutet av året. Lägret är en bas för Folkets mojahedin, en grupp som motsätter sig Teheranregeringen, rapporterade Reuters den 15 nov 2011.

Bagdad försöker stänga lägret och människorättsgrupper säger att lägerinvånarna har blivit trakasserade samtidigt som Bagdadregeringen nekar dem tillgång till grundläggande läkemedel.

”Tror du att folk i Camp Ashraf, tror du de kommer att bli dödad? Vad kommer att hända med dem?” frågade Graham vittnena, försvarsministern Leon Panetta och ordförande för Joint Chiefs of Staff, general Martin Dempsey.

”USA:s diplomater arbetar för att försäkra sig om att irakierna skyddar flyktingarna”, sade Gen. Dempsey.

Senatorerna varnade irakiska regeringen och sade att om Bagdad bryter mot sitt åtagande att skydda dem [lägerinvånarna] skulle detta leda till spända relationer med  den amerikanska kongressen.

Se klipp från förhören i senatens försvarsutskott där situationen i Camp Ashraf diskuteras