Nyheter

Merkels plan såldes till Iran

I en storskandal affär såldes Angela Merkels regeringsplan till Iran, rapporterar Aftonbladet på onsdagen. Avslöjandet ses som extremt pinsamt för Tyskland.

Tyskland krävde nyligen hårdare sanktioner mot Iran, som enligt FN-organet IAEA fortsätter utveckla kärnvapen. Samtidigt har en verklig tysk trofé hamnat i Iran: regeringsplanet, en lyxutrustad Airbus 310-304, har köpts via mellanhänder av iranska Mahan Air.

Planet, döpt ”Theodor Heuss” efter den första västtyska förbundskanslern, är topputrustat med bland annat sovavdelning, dusch och sköna skinnsoffor. Det har använts för att flyga Tysklands allra högsta dignitärer, ministrar och regeringsmedarbetare – nu senast förbundskansler Angela Merkel.

Helmut Kohl och Gerhard Schröder är andra stortyskar som fraktats i denna Airbus som byggdes först för det östtyska flygbolaget Interflugs räkning 1989.

Efter murens fall togs planet över av det enade Tyskland och lyxrenoverades.

Det togs ur bruk i juni förra året, och såldes då till en ukrainsk investeringsgrupp för 30 miljoner kronor. Ukrainarna har sedan i hemlighet sålt vip-planet till Mahan Air.

Till Irans regering

Insideruppgifter antyder att investeringsbolaget agerade på uppdrag åt den iranska regeringen – flera gamla Lufthansaplan har tidigare sålts till Ukraina för att senare dyka upp i Iran.

Källa; aftonbladet