Mänskliga Rättigheter

FN fördömer Irans kränkningar av mänskliga rättigheter

FN: s generalförsamling antog  på måndagen en årlig resolution som fördömer brott mot mänskliga rättigheter i Iran med ett rekordstort antal röster i stöd.

Resolutionen, som infördes av Kanada, ”uttrycker djup oro över allvarliga pågående och återkommande kränkningar av mänskliga rättigheter i Islamiska republiken Iran”.

Röstningen om Iran kom bara tre dagar efter att generalförsamlingen fördömde en påstådd komplott för att mörda den saudiarabiska ambassadören i Washington.

Resolutionen antogs  med 86 röster för, sex fler än förra året, 32 mot, åtta mindre är 2010, och 59 nedlagda röster.

I resolutionen fördömdes ”spöstraff och amputationer” som genomförs i Iran och beklagade en ”dramatisk ökning” av användningen av dödsstraffet, särskilt mot minderåriga. Många människorättsorganisationer säger att händelserna har försämrats i Iran under det senaste året.

Iranska regeringens representant, Mohammad Javad Larijani, en rådgivare till landets högste ledare, sade i ett tal till generalförsamlingens människorättskommitté att resolutionen ” saknar väsentligt grund ”

Bland de övergrepp som anges i beslutet var tortyr, överdriven användning av dödsstraffet, diskriminering av kvinnor, förföljelse av journalister och religiösa minoriteter, däribland medlemmar av bahá’í-tron, samt fängslandet av oppositionsledare från 2009 presidentvalet val.

Larijani attackerade även Kanada, Europa och USA för vad han sade var deras ”allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.”