Nyheter

Iran: Ahmadinejads pressrådgivare dömd till fängelse

Den iranska presidentens pressrådgivare har dömts till ett års fängelse för att ha”publicerat material som strider mot islamiska normer,” rapporterade den officiella nyhetsbyrån Irna söndag.

Ali Akbar Javanfekr har också förbjudits journalistik aktiviteter för tre år, sade IRNA.

Javanfekr är bara den senaste av dussintals Ahmadinejads politiska medarbetare som har varit måltavla för hårdföra motståndare. Detta verkar vara en del av en intern maktkamp inför parlamentsvalet i mars 2012 och presidentvalet året därpå.

Javanfekr skrev i en officiell publikation att det kvinnornas bruk av heltäckande svarta plagg , känd som chador, var ursprungligen inte en iransk praktik, men importerades. Detta ansågs stötande av hårdföra iranska präster.

Domstolen dömde honom till sex månader för publicering av material och bilder ”i strid mot islamiska normer” och ytterligare sex månader för skriverier mot islamiska normer, sade IRNA.
Javanfekr har 20 dagar på sig att överklaga domen. Hans advokat, Abdollah Nakhaei, sade att domen är orättvis och att han kommer definitivt att överklaga det.

Domen kom timmar efter att myndigheterna förbjudit pro-reformen dadstidningen Etemaad i två månader för att publicera texten i en intervju lördag med Javanfekr, i vilket han kritiserade konservativa motståndare till Ahmadinejad för gripandet av dussintals presidentens allierade under de senaste månaderna.

Även om Ahmadinejad själv är en hård linje, har han och några av hans allierade kommit under attack över politiska konflikter under de senaste månaderna från samma konservativa som förde honom till makten.

Iran upplevt en våg av tidningen nedläggningar under en konfrontation mellan reformvänner och hökarna under 1997-2005 besittningsrätt av tidigare reformistiska president Mohammad Khatami.
Rättsväsendet har stängt mer än 120 pro-reformen tidningar och har fängslat dussintals redaktörer och skribenter på vaga anklagelser sedan 2000.