Kultur

Vattenpipor tillbaka på tehus

Myndigheterna i Iran ska åter tillåta vattenpipor på tehus, en favorit tidsfördriv sysselsättning i Mellanöstern som förbjöds i 2005 efter lag om rökförbud i lokaler. Åtgärden av Mahmoud Ahmadinejads regering ses som ett försök att vinna över flera anhängare ungefär ett halvt år före parlamentsvalet.

Den nya förordningen godkändes av regeringen på onsdagen, enlig rapport i Irans massmedier. Tehusen kan åter erbjuda vattenpipor till kunderna, men förbudet står kvar för andra institutioner tillsammans med det allmänna förbudet mot rökning på restauranger, parker och andra offentliga platser.

Vattenpipor, ghalian på persiska, har varit populär i Iran i århundraden.

Beräkningar visar att det finns ungefär 15 miljoner rökare bland Irans 75 miljoner stora befolkning.