Nyheter

Irans ”oppositionsledare” åtalas för våld mot staten

Ahmadinejads motkandidater i det omtvistade valet, Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi, som sitter i husarrest sedan nio månader tillbaka har åtalats för anstiftan till våld mot staten, hävdade en högt uppsatt iransk statstjänsteman.

Mohammad Javad Larijani, chefen för Irans högsta råd för mänskliga rättigheter och tillika bror till Ali Larijani, parlamentets talman samt Sadegh Larijani, chef för rättsväsendet i Iran, sade att de två ledarna för den så kallade gröna rörelsen har formellt blivit åtalade för  bland annat anstiftan till våld mot staten.

Larijani, som är på besök i New York, sade sent i går kväll att de två männen åtalades även för andra ”olaglig verksamhet”. Fullständig information om anklagelserna kommer att offentliggöras när rättegången börjar, tillade han.

Teheran har inte gjort något formellt uttalande i ärendet. Larijanis kommentarer är svåra att verifiera skriver brittiska tidningen The Times och tillägger att människorättsgrupper nu säger att de ska utreda påståendena.

Mousavi och Karroubi greps i februari efter att ha kallat till en demonstration i solidaritet med upproren i Tunisien och Egypten.

Sedan dess har de två männen hållits isolerad från omvärlden, satts i husarrest  i sina hem i Teheran under strikt bevakning med mycket begränsad kontakt med sina familjer.

Karroubi, 74, hölls i isoleringscell i minst två månader innan han flyttades till en etta där han utsattes för förhör dygnet runt.

Larijanis kommentarer har väckt farhågor om att regimen i Teheran som är under allt större press över sitt atomprogram nu kommer att ta till hårdhandskarna för att krossa politiska motståndare, rapporterar The Times.

Om bägge männen åtalas för ”moharebeh” (krigföring mot gud) riskerar de dödsstraff. Den hårdföra fraktionen i det iranska parlamentet har redan krävt att båda männen ska avrättas.

”För första gången efter att Mousavi och Karroubi greps för nio månader sedan, försöker en iransk tjänsteman skapa en rättslig förevändning för deras frihetsberövande … Oklarheter kring dessa frihetsberövanden pekar på det godtyckliga i iranska rättsväsendet”, säger Hadi Ghaemi från Internationella Kampanjen för Mänskliga Rättigheter i Iran, en människorättsorganisation baserat i New York.

De två kandidaterna förlorade ett omtvistat presidentval mot Ahmadinejad i 2009 efter systematiskt valfusk. Repression i landet intensifierades och prästerskapet vidtog brutala kraftåtgärder för att kväsa landsomfattande folkliga protester som startade strax efter det omtvistade presidentvalet 2009.

Flera av regimens högt uppsatta tjänstemän inom polisen och säkerhetsstyrkor finns idag på EU:s sanktionslista för sitt deltagande i långtgående systematiska människorättskränkningar och deras roll i våldet mot fredliga demonstranter  i Iran.