Nukleärt, Nyheter

Obama utesluter inte militär alternativ mot Iran

President Obama utesluter inte ett militärt alternativ med Iran att ta itu med sitt kärnenergiprogram sade han på en presskonferens på söndag. Rapporterade Fox News på måndag.

 Han sade att sanktionerna hittills har haft ”enorma bett och räckvidd” och lovade att fortsätta de diplomatiska vägar, men man betonade att alla alternativ är tillgängliga, enligt rapporten.

”Vi tar inte bort något alternativ från bordet. Iran med kärnvapen skulle innebära ett hot inte bara för regionen utan också till USA”, sade Obama.

Kommentarerna kom upp efter helgens Asien-Stillahavsområdet ekonomiska toppmöte där han träffade världens ledare att ta itu med ekonomiska och säkerhetspolitiska frågor.

Ryssland och Kina tvivlar på senaste IAEA:s rapport och sade att de inte är beredda att införa fler sanktioner mot Iran. Obama träffade Rysslands president Dimtri Medvedev och Kinas president Hu på lördag. I mötena sade Obama att länderna inte är oense om resultatet, även om IAEA: s rapport inte håller trovärdighet för dem. Han noterade att de skulle titta på andra alternativ om hur man gå vidare med dem.

Som svar på en GOP debatt på lördag kväll sa kandidaten Mitt Romney att sätta stopp för atomvapen i Iran om han blir USA:s nästa president – något som president Barack Obama inte skulle klara.