Nyheter

GOP-kandidater överens om Obamas politik gentemot Iran

Om det finns ett område som GOP presidentkandidaterna tycktess var överens om på lördagskvällens debatt, är att president Barack Obama inte gör tillräckligt för att undanhålla Irans nukleära ambitioner.

Tidigare Massachusetts guvernör Mitt Romney sade att Obamas Iran politik var hans ”största misslyckande” och uteslöt inte militär aktion mot Iran om han blir USA:s nästa president.

”Om allt annat misslyckas, om det efter allt arbete vi gjort, det finns inget annat vi kunde göra förutom att vidta militära åtgärder, sade han till svar på frågan om hans tankar om en eventuell militär attack.

”Om till slut, trots alla dessa saker kvarstår den diktatur, måste du ta alla nödvändiga åtgärder för att bryta sin förmåga att ha ett kärnvapen”, sade tidigare representanthusets talman Newt Gingrich.

Använda alla hemliga handlingar till förfogande för Förenta staterna, däribland mordet på iranska forskare som arbetar på landets kärnprogram bör vara det första av arbetsplanen, sade han.

Texas guvernör Rick Perry, sade att Obama-administrationen måste gå vidare i sin finansiella bestraffning av Iran genom att sanktionera dess centralbank, en åtgärd analytiker säger kan ge den iranska ekonomin på knä.

Obama-administrationen motsatte sig detta av rädsla för vad det kan göra för att de globala energimarknaderna mitt i en långsam ekonomisk återhämtning i USA.

Herman Cain, sade att USA måste göra mer för att stödja den iranska oppositionen som vill störta den teokratiska regimen. Cain följde uttalande genom att säga att han inte skulle ”underhålla militära motstånd” för att hjälpa den iranska oppositionen.

Rep, Ron Paul sade att det ”inte lönar sig” att gå i krig för att hindra Iran från att få kärnvapen. Jag är rädd för vad som pågår just nu liknar den krigspropaganda som pågick mot Irak ”, sade han.

Internationella atomenergiorganet utfärdade en rapport förra veckan som uttryckte larm om Irans kärnenergiprogram.

”Myndigheten har allvarliga farhågor om eventuella militära dimensioner till Irans nukleära program”, enligt rapporten.