Nyheter

USA:s försvarsminister varnar för militärangrepp mot Iran

USA:s försvarsminister Leon Panetta varnade för en militärattack mot Irans kärnanläggningar och sade att en attack kan fördröja de iranska kärnvapenprogrammen endast med upp till tre år.

”Vi måste vara försiktig med de oavsiktliga konsekvenserna”, sade Panetta under en presskonferens vid Pentagon. ”Det kan ha en allvarlig inverkan på regionen, särskilt för de amerikanska trupperna.”

En ny rapport från IAEA i förra veckan kring Irans nukleära program har väckt starka reaktioner över hela världen. USA undersöker möjligheterna att sätta ytterligare ekonomisk press på Iran och från Israel kommer indikationer på ett militärt angrepp mot prästerskapets kärnanläggningar.

Samtidigt har prästerskapets ledare, en efter en, hotat med omfattande motåtgärder med ”fatala” konsekvenserna i fall väst skulle attackera landets nukleära anläggningar. Regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei varnade USA och Israel för att anfalla Iran och de platser där landet bedriver kärnenergiforskning. En militär attack kommer att besvaras med “järnnävar”, sade Khamenei i reaktion till IAEA:s rapport som kom ut förra veckan.

– ”Ett militärangrepp mot Irans kärnanläggningar är ingen hållbar lösning när nu Prästerskapet framstår som ett verkligt hot mot världsfreden. Omvärlden bör ta aktiva steg mot ett regimskifte i Iran om man vill hindra iranska regimen från att tillverka kärnvapen. Iranska folket har kapacitet, kraften och viljan till att åstadkomma en demokratisk förändring. Det som västvärlden kan och måste göra är att först och främst vara bättre på att implementera de redan existerande diplomatiska och ekonomiska sanktionerna mot regimen samtidigt som man slutar köpa prästerskapets olja och gas samt inför sanktioner mot iranska centralbanken. Den iranska demokratiska oppositionen har sagt det sedan 2004 och det tåls att upprepa, ingen eftergiftspolitik, inget krig, stöd en demokratisk förändring i Iran genom folket och deras legitima motståndsrörelse.  Om prästerskapet i Iran tillåts fortsätta på samma bana obehindrad är det vi, världsmedborgarna, som är förlorarna”, säger Massud Kiani till FFFI