Nukleärt, Nyheter

Irans högsta ledare varnar USA och Israel

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei varnar USA och Israel för att anfalla Iran och de platser där landet bedriver kärnenergiforskning.
Khamenei säger att en militär attack skulle besvaras med ”järnnävar” enligt statligt tv.
-Våra fiender, speciellt sionistregimen (Israel), Amerika och dess allierade ska veta att varje hot och varje attack kommer att besvaras. -Vår nation, Revolutionsgardet och armén kommer att besvara attacker med hårda slag och järnnävar, säger Khamenei vid invigning av arméofficerare universitets examen.

Reaktionerna är starka efter IAEA:s rapport om Irans atomenergiprogram som visade att landet aktivt försökt att tillverka kärnvapen.

-Europeiska unionens regeringar skulle kunna godkänna ett nytt paket av sanktioner mot Iran under de närmaste veckorna, sade EU-diplomater på torsdagen över en FN-rapport att Teheran har arbetat med att utforma atombomber.

-Rapporten visar att världssamfundet måste förhindra Iran från att inneha kärnvapen – ett innehav hotar världs-freden och freden i Mellanöstern, meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett uttalande.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé varnade Iran för sanktioner.
-Frankrike anser att det är nödvändigt att öka den diplomatiska pressen mot Iran ytterligare en nivå.

Kina och ryssland är kritiska mot Iran-sanktioner.
Sanktioner kan inte ”fundamentalt lösa” problemet med Irans atomprogram, sade en talesperson för Kinas utrikesdepartement på torsdagen.
Uttalandet kom två dagar efter en rapport från IAEA:s atomenergiorgan i vilken det hette att Iran aktivt försökt att tillverka kärnvapen.
Kina, som är permanent medlem i FN:s säkerhetsråd, har dock använt liknande retorik tidigare och ändå röstat för sanktioner i säkerhetsrådet.

Ryssland kommer inte att backa upp nya och hårdare sanktioner gentemot Iran, eftersom de anses vara en metod att framkalla regimskifte i detta land. Ett sådant tillvägagångssätt är oacceptabelt, och Ryssland kommer inte att betrakta sådana förslag, uppgav Rysslands vice utrikesminister Gennadij Gatilov. I Moskva anser man att resursen för FN:s sanktioner mot Iran har uttömts av resolutionen 1929.