Nukleärt, Nyheter

IAEA: Iran utvecklar kärnvapen

Internationella atomenergiorganet, IAEA, uttrycker ”allvarlig oro” i en kritisk rapport som släpptes på tisdagen över Irans kärnvapenprogram och hänvisar till information som generellt bedöms vara trovärdig.

IAEA rapporten, den mest detaljerade hittills över det iranska programmet militära omfattning, fann inga bevis för att Iran har fattat ett strategiskt beslut att faktiskt bygga en bomb. Men dess nukleära program är mer ambitiös och strukturerad, och fler framsteg har gjorts än tidigare varit känt.

IAEA uppger att ”aktiviteterna pågick i ett strukturerat program fram till 2003- och att viss aktivitet fortfarande kan pågå”.

Stormakterna och de regionala aktörerna väntade med spänning på rapporten, som är den senaste redogörelsen över Irans misstänkta kärnvapenprogram.

Atomenergiorganet hänvisade till över 1.000 sidor av information som visade att Iran arbetat med att ”utveckla en inhemsk design av ett kärnvapen – där man även hade provat flera komponenter”.

USA:s statsdepatementet taleskvinna Victoria Nuland avstod från att kommentera detaljer i rapporten. Men en högt uppsatt amerikansk tjänsteman kallade rapporten för ”en stor sak.”

Prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad kallade rapporten som en fabricering av fakta som syftar till att uppfylla de amerikanska påståendena om Irans kärnenergiprogram.

Ahmadinejad kallade Yukiya Amano, generaldirektör för IAEA, en amerikansk marionett och sade FN-organet saknar trovärdighett i Iran.

Iranska nationella motståndsrörelse avslöjade Irans försök att utveckla kärnvapen år 2002 för första gången. Sedan 2002 har IAEA regelbundet fått ny information som rör utvecklingen av en nukleär nyttolast för en missil, enligt rapporten.

Iran har upprepade gånger insisterat att landets kärnenergiprogram har en fredligt syfte.

Enligt IAEA: s rapport, Iran tros ha fortsatt vapen forskning och teknisk utveckling efter 2003, då underrättelsetjänsten trodde att Iran hade stannat. Istället för att stoppa verkar det att Iran tog en tillfällig paus vid den tiden, även om programmet fortskred på en mer blygsam takt sedan dess, enligt rapporten.

Tidigare IAEA-rapporter har citerat oro över Irans försökt att utveckla kärnstridsspetsar och ballistiska missiler att leverera dem.