Motståndsrörelsen, Nyheter

FN sändebud i Irak erbjuder medling mellan Irak och exiliranier

En hög FN:s sändebud i Irak, erbjuder sig att medla för en fredlig stängning av ett läger för exiliranier innan regeringen i Bagdad tvingar dess invånare ut i slutet av året, rapporterar AP.

Martin Köbler meddelade hans erbjudande för medling vid en presskonferens på torsdagen med en topp medhjälpare till premiärminister Nouri al-Maliki .

Lägret, Camp Ashraf, drivs av organisationen Folkets Mujahedin, som motsätter sig mullornas regim i Teheran och är kritisk till al-Maliki.

Iraks regering lovade att utvisa politiska dissidenter av Camp Ashraf 31 december.  Irakiska styrkor gick till en brutal attack mot Ashraf den 8 april. 33 lägerinvånare däri en svensk medborgare dödades och flera än 300 skadades däribland många livshotande.

-Det finns ett antal problem som fortfarande måste lösas, sade FN-sändebudet Martin Köbler. Den nuvarande situationen är inte tillfredsställande, varken för Camp Ashraf invånarna eller för regeringen och inte heller för det internationella samfundet, tillade han.

Vid presskonferens öppnade  al-Maliki medhjälpare Gorguis Yacoub i en helomvändning möjligheten att  tidsfristen kan förlängas. 

 -Iraks regering skulle överväga att förlänga tidsfristen om det finns snabba åtgärder att uppnå,sade Gorguis Yacoub. Beslutet skulle vara upp till regeringen,  men upprepade regeringens inställning att man vill att Ashraf-invånarna  utvisas från Irak i slutet av året.