Nyheter

Amerikanska lagstiftare kräver tuffare sanktioner mot Iran

En grupp amerikanska lagstiftare säger att Iran nu har passerat en ”rödlinje” efter prästerskapets påstådda inblandning i en folierad komplott för att mörda Saudiarabiens ambassadör i USA och uppmanar presidenten Barack Obama att omvärdera USA:s politik gentemot Iran.

Flera sakkunniga sade inför kongressens inrikessäkerhetsutskott på onsdagen att om iranska säkerhetsstyrkor var inblandade, vilket Obama-administrationen har påstått, innebär det att planen måste ha godkänts på högsta nivå inom Teherans regering.

Teheranregimen förnekar dock all inblandning.

Panelen vid kongressens utskott fokuserade på potentiella iranska terroristhot mot USA. Flera kongressledamöter påpekade att USA har i årtionden beaktat iranska regeringen som världens främsta statliga sponsor av terrorism.

Utskottets ordförande, republikanen Peter King sade att planen att mörda den saudiska ambassadören på ett restaurang i Washington höjer Irans fientligheter till en ny nivå.

-Att mörda en utländsk ambassadör samt viljan att döda hundratals amerikaner är ”en krigshandling”, sade King.

Den pensionerad amerikansk armégeneralen Jack Keane höll med och framförde hård kritik mot president Obamas Iranpolitik.

”Den misslyckade iranska operationen med mål att lönnmörda den saudiarabiska ambassadören i USA samt att avsiktligt planera verksamheten inne i USA, är en utmärk tillrättavisning av Obama-administrationens politik om att engagera och isolera iranierna”, sade Keane.

Keane och några andra inbjudna vittnen sade att USA bör engagera sig i hemliga operationer mot ledare för iranska regimens elit- och utlandsstyrka, Quds-styrkan, som misstänks vara inblandade i komplotten. Experterna vittnade om att det är otänkbart att Quds-styrkans medlemmar skulle delta i en sådan komplott utan godkännande från den iranska regeringen på högsta nivå. Alla experter var överens om att USA bör samarbeta med sina allierade för att införa sanktioner mot Irans centralbank.

Men kongressledamoten King sa att det inte skulle vara tillräckligt.

”Jag tror, ​​till exempel,  att ska vi utvisa iranska tjänstemän. Både i New York vid FN och även här i Washington. Många av dem arbetar som spioner”, tillade King.

Ett av vittnena, analytikern Lawrence Korb vid forskargruppen Center for American Progress försvarade Obama-administrationens politik och tillade att dagens internationella sanktioner mot Iran är effektiva, och att landet upplever politisk turbulens.

”Min känsla är att denna attack, eller den påstådda attacken, är ett tecken på desperation. Den visar att sanktionerna fungerar. Och medan alla förslag ligger på bordet, tror jag att vad vi behöver göra är att använda detta tillfälle som en möjlighet att samla en koalition för att öka dessa sanktioner ”, sade Korb vidare.

Några demokratiska ledamöter i panelen, inklusive kongressledamoten Bennie Thompson, var överens och varnade för att överreagera mot den påstådda mordkomplotten.

”Iran är en nation som redan har isolerat sig från världssamfundet. Det har länge förlorat sin trovärdighet som minskar efter den senaste omgången av illegitima val och den arabiska våren som sveper över Mellanöstern”, sade Thompson och tillade ”låt oss inte ge dem den legitimitet som de behöver genom vårdslösa åtgärder som skulle leda till ett nytt krig”.

Utfrågning vid inrikessäkerhetsutskottet kom samma dag som amerikanska utrikesministern Hillary Clinton sade till Voice of America (VOA) att USA har ”mycket starka bevis” mot av en iransk-amerikansk man för den påstådda komplotten om att mörda den saudiske ambassadören i USA. Hon kallade handlingen för chockerande och sade att Washington nu hoppas på att iranska myndigheter ska lämna ut den andra misstänkte som är en medlem i Irans elitstyrka, Quds-styrkan.