Nyheter

Kina investerar i Irans LNG perojekt

Iran är i samtal med en kinesisk grupp som kan finansiera byggandet av en anläggning för flytande naturgas i hamnstaden Assaluyeh, rapporterade statliga Press TV som citerar chefen för landets LNG projekt.

Ali Kheir-Andish, Verkställande direktör för Irans flytande naturgas verksamhet, namngav varken de investerare eller uppgifter om kostnader i den rapport som publicerades idag på nyhetskanalen webbplats.

Iran, den näst största producenten i organisationen för de oljeexporterande länderna, OPEC, driver för att utveckla sin LNG-industrin förutom råolja export, sade Mohsen Qamsari, chef för internationella frågor vid det statliga National Iranian Oil Company i en separat Press TV rapport. Nationen söker en andel av den indiska och kinesiska marknaderna, som svarar för cirka 45 procent av världens LNG konsumtion, sade Qamsari.

Planerna att exportera LNG har blivit försenade av internationella sanktioner mot landet över sitt kärnenergiprogram. Kheir-Andish sade i april att Iran LNG var redo att börja exportera till slutet av 2012.

Landet strävar efter att bli en stor LNG-leverantör med en årlig produktionskapacitet på 70 miljoner ton till 2015, enligt Press TV. Iran säger att har sju LNG-produktion projekt utan att ge detaljer.

Iran har världens största gas insättning  efter Qatar, som kan producera 77 miljoner ton LNG per år och är den största exportören av bränslet.