Kultur, Nyheter

Iransk skådespelerska dömdes till 90 piskrapp

Skådespelerskan, Marzieh Vafamehr, 38, arresterades i juli månad och sitter frihetsberövad sedan dess för sin roll i den australienska producerade filmen, My Teheran for Sale, som hade förbjudits av prästerskapets makthavare. Skådespelerskans gripanden kom efter att piratkopior dök upp på den iranska svarta marknaden i juli detta år.

Hennes dom för medverkande i denna film som sägs kritisera regimens hårdföra politik blev ett års fängelse och 90 piskrapp, enligt rapporter från Iran på tisdagen.

Australien fördömde Irans användning av grym och omänsklig bestraffning på tisdagen efter att domen mot skådespelerskan blev känt internationellt, skriver tidskriften Times i en rapport på sin nätupplaga på onsdagen.

En talesman för Kevin Rudd, Australiens utrikesminister, sade att regeringen var ”djupt oroad” över domen mot Vafamehr samtidigt som den ”fördömer användningen av grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning” rapporterar Times.

Tidskriften tillägger att hennes man, Nasser Taghvai, en filmproducent, hade begärt om en mediemörkläggning av hennes fall utan att förklara vidare.

I filmen spelar Marzieh Vafamehr en skådespelerska som tvingas leva ett hemligt liv och slutligen fly Iran för Australien efter att hennes arbete förbjudits i hemlandet. Filmen filmades delvis i Teheran, med tillstånd från prästerskapets regering, men de australiska producenterna sade enligt Times att de trodde att de specifika anklagelserna mot henne kan gälla scenerna där hon verkade utan slöja. Men enligt producenterna hade hon rakat hår i filmen så inget hår avslöjades, skriver Times.

Filmen var delvis finansierad av South Australian Film Corporation för 2009 års Adelaide filmfestival, samt skriven och regisserad av Granaz Moussavi, som lämnade Iran för Australien under 1990-talet.

Moussavi sade att åtalet mot skådespelerskan Vafamehr saknade grund. Hennes advokater har enligt rapporter överklagat domen. Det är för tillfället oklart om spöstraffet kommer att genomföras om överklagan avslås eller om straffet är mer av en symbolisk karaktär som i fallet med den iranska bloggaren, Somayeh Tohidlou.

Spöstraffet mot Tohidlou genomfördes symboliskt förra månaden i ett försök att förnedra bloggaren offentligt genom att hon fick ligga ner med bundna händer och fötter medan en fångvaktare simulerade piskrörelser.