Nyheter

Irans terrorattack mot USA avvärjt

FBI och och narkotikapolisen DEA ​​har stoppat vad som kallats en ”omfattande terroristaktion” med kopplingar till Iran, där bland annat Saudiarabiens ambassadör till USA ska ha varit måltavla för ett planerat lönnmord, berättade federala tjänstemän till ABC News i dag.

Tjänstemännen sade att två män, båda ursprungligen från Iran, kommer att åtalas för det planerade mordet på den saudiarabiska ambassadör i USA, Adel al-Jubeir. Enligt  myndighetskällor som ABC News har pratat med ska männen ha planerat att bomba de saudiska och israeliska ambassaderna i Washington D.C.

Mänen har även planerat bombattacker på saudiska och israeliska ambassader i Buenos Aires, enligt USA: s tjänstemän.

USA justitieminister Eric Holder sade i ett uttalande i dag att planen var ”havande, sponsrade och riktades från Iran” av en fraktion av regeringen och kallade det ett ”flagrant” brott mot amerikansk och internationell rätt.
Terrorplanerna avslöjades i somras när en av de misstänkta männen betalade 100.000 dollar till en av DEA:s uppgiftslämnare för att mörda Saudiarabiens ambassadör Adel Al-Jubeir, rapporterar Reuters. Tanken var att låta de mexikanska drogkartellerna utföra bombdåden. När mannen var i Iran förde han över summan till ett av FBI:s bankkonton.

Mannen kunde sedan gripas i slutet av september på John F. Kennedy-flygplatsen i New York, och erkände då terrorplanerna. Han ska i förhör ha sagt att han han mottagit order om mordet från ”högt uppsatta personer i Iran”, enligt ABC News.

Den andra misstänkta mannen är fortfarande på fri fot.

USA uppger att landet kontaktar regeringar runt om i världen angående den misstänkta terrorplanen mot israeliska och saudiska mål i Washington.

Justitieminister Eric Holder sade att ”vi kommer att fortsätta att undersöka detta fall med stor intensitet”.